A gasztronómiai kalandozások nem mindig kecsegtetnek pozitív végkifejlettel, számos olyan egészségre ártalmas étellel találhatja magát szembe a vállalkozó szellemű kóstoló, amely akár életveszélyes is lehet. A Foodyny összegyűjtött néhány élelmiszert, amelyet csak saját felelősségre érdemes kóstolni… vagy lehet, hogy nem is érdemes.

1. Élő polip – veszélyességi faktor: 10/9
A Foodyny sokat foglalkozott már az élő állatok fogyasztásával, szerkesztőségünk egyértelműen elhatárolódik attól, hogy így fogyasszunk el akár egy ízeltlábút is. A világ számos pontján azonban hagyománya van ennek, ezért nem ítélkezhetünk. Inkább óva intünk bárkit ettől! És nem csak azért, mert sajnáljuk az állatot. Ázsiában kedvelt fogás a Sannakji, azaz az élő bébipolip, dacára annak, hogy a fogyasztásába évente több tucat ember hal bele. A polipot ugyanis egy speciális feltekerési technikával kell az evőpálcikára helyezni, és ha ez nem sikerül, az izgő-mozgó állat a torokba kapaszkodhat a szívókorongjaival, aminek következtében megfullad a fogyasztó.

2. Cseresznyemag – veszélyességi faktor: 10/8
Az elmúlt években nagyon sokat lehetett olvasni az orvosi felhasználásra szánt ciánról, amit cseresznyemagból, barackmagból vagy ringlószilva magjából állítanak elő, és B17 vitaminnak hívnak az alternatív gyógymódokat alkalmazó vállalkozók. Pedig ennek semmi köze a vitaminhoz, sőt. Bajor Imre színész 2014 augusztusában hunyt el rákban, a halála előtti hónapokban pedig sajnos ezzel a “csodaszerrel” próbálkozott, de – ahogy máson – rajta sem segített. Hogy is segített volna? A cseresznyemag csonthéján belül található egy amigdalin nevű vegyület, ez a gyomorsavval találkozva a világ egyik legerősebb mérgévé, ciánná (hidrogén-cianid) alakul át. A halálos dózis 1,5 milligramm egy liter vérben, ami egy nagy marok szétrágott cseresznyemagot jelent. Ne próbálkozzunk vele!



3. Gömbhal – veszélyességi faktor: 10/10

A világ számos országában, köztük az Egyesült Államokban is betiltották a gömbhal kereskedelmi forgalmazását. A halat egy rendkívül pontos japán recept szerint lehet csak elkészíteni úgy, hogy túlélje a kóstoló a találkozást. Ezt a receptet azonban könnyű elrontani, és a gömbhalban található méreganyagok 1200-szor halálosabbak, mint a cianid.

4. Casu marzu, a nyüves sajt – veszélyességi faktor: 10/3
Az olasz sajt inkább undorító, mint halálos veszély, már ha nem számoljuk, hogy az ember abba hal bele, hogy megtudja, a sajtjában élő, nyolcmilliméteres, áttetsző nyüvek mozgolódnak. Egy sajtlégy helyezi a nyers sajtba a petéit, ezzel érlelik a sajtot, a lárvák pedig azért kellenek, hogy egyfelől kellemes (?) szivacsos struktúrát adjanak a sajtnak, emellett pedig kiválasztanak egy fehéres folyadékot is (lagrimá), amely édeskés ízt kölcsönöz neki. Jó étvágyat, ha kóstolnák…


5. Hot dog – veszélyességi faktor: 10/7
Nem félreértés, a hot dog az egyik legveszélyesebb étel, ha az ember három évnél fiatalabb. A Maryland-i Johns Hopkins Medicine kutatói szerint az amerikai háztartások legtöbb fulladásos eseténél az elhunytak három év alatti gyermekek voltak, akik hot dog evés közben fulladtak meg. Óvatosan a kicsikkel!

6. Bagel – veszélyességi faktor: 10/5
A bagel az amerikaiak zsemléje, sós, kerek, közében lyukas pékáru, amit jellemzően reggelire fogyasztanak a tengerentúli háztartásokban. Az étel veszélyessége abban rejlik, hogy az amcsik rendszeresen levágják valamelyik ujjukat, amikor felszelik. Kevesebb éles kés kellene az otthonaikba?

7. Zöldburgonya – veszélyességi faktor: 10/8
Ez a krumpliféle ugyanolyan ízletes, mint a hazai háztartások bármelyik burgonyája, a csírája azonban százszor mérgezőbb. Azt a zöldburgonyát tehát, amelyik a spájzban kihajt, érdemes a csírák nélkül elfogyasztani. A csírában található toxin súlyos betegséget okoz, ha nagy mennyiségben fogyasztják, halálos.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Piában utaznak a sztárok

 

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.