Azt már megszokhattuk, hogy Pataki Ádám a Foodyny mestercukrász bloggere, Liptai Claudia párja, bűnbe csábító- és fogyókúra romboló módon süt. De, hogy ugyanígy főz is?!
A Boeuf Bourguignon-nal, azaz a burgundi marharaguval a legtöbben talán a Julie és Julia című filmben találkozhattak, Meryl Streep és Amy Adams főszereplésével. Ennek az ételnek az alapanyag, az idő, azaz a türelem a legfontosabb összetevői. Ezekből Húsvétkor hál’Istennek bőven van, így Ádám is nekilátott elkészíteni a kedvenc ételét. Kár, hogy képen keresztül nem kóstolhatunk, de a látvány zseniális!
Hozzávalók:
- 1 kg marha lapocka vagy nyak 4 cm-es darabokra vágva
- Só, bors
- 1/2 dl olívaolaj
- 4 hagyma (vékonyra karikázva)
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl vörösbor
- 6 db sárgarépa (kb. két centis hasábokra vágva)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál vágott petrezselyem
- 1 kávéskanál vágott kakukkfű
- 1-2 babérlevél összemorzsolva
- 1 teáskanál vágott zeller levél
1. A húst sózzuk, borsozzuk.
2. A lábosba – ami jó vastag talpú legyen – beleöntjük az olajat, jól felhevítjük, és apró adagonként beledobjuk a húskockákat. Ha egy adag kész, vegyük ki, és jöhet a helyére a következő. Soha ne zsúfoljuk tele a lábost! Fontos, hogy minden húskocka szépen megpiruljon, megbarnuljon.
3. Amikor az összes hússal megvagyunk és üres a lábos, tegyük bele a csíkokra vágott hagymát!
4. Vegyük vissza a lángot, és fonnyasszuk a hagymát aranybarnára! (Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt zsíradékot.)
5. A hagymát szórjuk meg liszttel, és kevergetés mellett, hagyjuk őket 4-5 percig együtt pirulni, majd lassan csurgassuk hozzá a vörösbort is, és forraljuk őket együtt fel!
6. Ezután tegyük vissza a húst a lábosba, adjuk hozzá a sárgarépa darabokat, a zúzott fokhagymát, és a zöldfűszereket! Öntsünk rá annyi vizet (ha van maradék húsleves vagy alaplé, akkor azt), hogy legalább háromszor olyan magas legyen, mint amekkora a hús mennyisége (1/3 magasság a hús, és 2/3 magasság a víz), hiszen ragú készül fontos, hogy jó szaftos legyen.
7. Forraljuk fel a lábos tartalmát, majd vegyük takarékra a lángot, és lassú tűzön 2-3 órán keresztül főzzük! 20-25 percenként kavarjuk meg, és ha szükséges, kaparjuk fel az alját, hogy nehogy az ételünk leragadjon.
8. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel. Friss kenyér, vagy főtt burgonya illik mellé.
PATAKI ÁDÁM
Kapcsolódó cikkünk: Pataki Ádám: Galuska, de nem Somlói!