Mongólia különleges kulináris hagyományokat őrző ország. A nagy, kopár puszták és a nomád életmód sajátosságai a konyhaművészetében is megmutatkoznak. A mongol ételek elsősorban a húson és a tejen alapulnak, az étkezéseknek pedig igazi közösségi hangulata van a jurtákban.

Tradicionális ételeik öt állat köré csoportosulnak, melyek nemcsak az állattartásnak, hanem a hagyományos nomád kultúrának is az alapjai. A lovak központi szerepet töltenek be az életükben, de az, hogy mélyen tisztelik ezeket az állatokat, nem akadályozza őket abban, hogy előszeretettel fogyasszák is. Esznek még juhot, kecskét, tevét és jakot is. Ez utóbbi sajtját még levesekben is felhasználják.

mongol2

A grillhúsokat szabad tűz fölött készítik, de gyakran főznek nagyobb üstökben pörköltszerű húsos zöldségeket is. A mongolok asztalára nem egyszer kerülnek kis gombócok is, melyekbe darált húsokat töltenek. Jellegzetes fogásuk a tsuivan nevű tésztaétel, melyet számos változatban készítenek el.

A nomád konyhaművészet természetesen a nagyobb városokban, így Mongólia fővárosában, Ulanbatorban is visszaköszön. Az Altai Mongol Grill például olyan innovatív étkezési lehetőséget kínál a vendégeinek, amely szerint mindenkinek lehetősége van saját ízlése szerint összeválogatni a fogások során az asztalra kerülő alapanyagokat. Szabadon választhatnak zöldségek, húsok, tészták, fűszerek és mártások közül, az Altai séfje pedig ezek alapján készíti el számukra a tökéletes, autentikus mongol ételeket.

GasztroEszti

Fotók: Gogo Mongolia

Kapcsolódó cikkünk: Etno-konyha: Ahol mindent kézzel esznek

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.