Fejfájás, szédelgés, rossz közérzet, hányinger. Sokak számára ismerős érzés, a másnaposság kellemetlen tünetei azonban a szakértők szerint az okos alkoholválasztással csökkenthetők.
Egy néhány évvel készült amerikai tanulmány szerint a másnaposság mértékére nagyobb hatással van az alkohol fajtája, mint az, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Megállapították azt is, hogy bizonyos italok nagyobb valószínűséggel rontják el a teljes vasárnapunkat, mint mások.
Kongener – így hívják azt a vegyületet, amely felel azért, hogy fájni fog-e a fejünk másnap. A magas kongenertartalmú alkoholok sokkal kellemetlenebb másnapot okoznak mint azok, amelyben minimálisan van jelen a vegyület. Ideális esetben a vodka például csak etanolból és vízből áll, így nincsenek benne ezek a toxikus anyagok, amelyek a kellemetlen tüneteket okozzák.
Elmondható tehát, hogy a jó minőségű vodka mértékletes fogyasztása mellett megúszhatjuk a fejfájást, a belőle készült koktélok azonban már közel sem garantálják a fejfájásmentes ébredést. A cukor és a mesterséges édesítőszerek ugyanis olyan hatásba lépnek a vodkával, amely komoly gondokat okozhat a bulit követő órákban.
Kapcsolódó cikkünk: Gyógyír a másnaposságra