Kovács Zita, a Kovács és Lánya Borászat vezetője két igazán különleges borukat ajánlja a hétre. A Fajzat Cuvée 2016 és a Kisfrancia 2017 teljes mértékben tükrözi hitvallásukat: gyümölcsös, aromás borokkal színesíteni a hazai kínálatot, és egyben hirdetni a Mátrai borvidék sokrétűségét, különlegességét.
Kisfrancia 2017
A Kisfrancia egy Magyarországon kevésbé ismert fajtából, a viognier-ből készült. A francia szőlőfajtával hazánkban elvétve az Egri borvidéken lehet találkozni, de nagyon kevesen foglalkoznak a termesztésével. A borászat kísérleti jelleggel kezdte meg a telepítését, kíváncsiak voltak ugyanis arra, hogy a mátrai termőterületen mit tudnak kihozni belőle.
A fajtát szinte mindenhol fahordóban érlelik, a Kovács és Lánya az egyetlen borászat Magyarországon, amely nem így dolgozik vele. A céljuk ugyanis az volt, hogy megmutassák: reduktív technológiával – levegőtől elzártan erjesztve – milyen hatást tudnak elérni. Az eredmény nagyon különleges, fűszeres, illatos bor lett, ami jelenleg a pincészet legsikeresebb fehérbora.
- Előző
- Következő >>