Noha mindennapjaimat már Málta szigetén töltöm, van azonban egy receptem, amit még otthon készítettem el, csak a sok teendőm közepette, nem tudtam tisztességesen megírni, és megosztani veletek.

Pont abban az időszakban készítettem, amikor a bajnokságot már befejeztük, és a pihenőmet töltöttem otthon. Ilyenkor valami könnyűre vágyom, olyanra, ami nem terheli meg a gyomrom. Egyrészről azért, mert nincsenek edzések, másrészről pedig a nagy melegben nem kívánok nehezebb ételeket.

A vajtök szezonja van, hihetetlenül finom tud lenni akár főzelékben, akár megtöltve hússal. Most a vegetáriánus, kalóriaszegény verziót mutatom be, de csakis azért, hogy ezzel is hozzásegítsem a nagyérdeműt a kockás has kialakításához, ami a strandszezonra egyeseknek szükségszerű. 

Vallom, hogy a kockás has nem az edzőteremben kezdődik, hanem a konyhában!

Hozzávalók:

2 egészvajtök
20 dkg köles
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 db cukkini
1 db kaliforniai paprika
2 db paradicsom
400 g tejföl
2 csomag kapor
8 vékony szelet sajt
5 dkg vaj
olívaolaj
só, bors, csipet cukor
kapor olaj (receptért kattints!)
fél citrom leve

A tököket 4-5 cm széles karikákra szeleteljük és mélyedéseket vágunk a közepébe. A kikapart belsejét félretesszük, mert majd ebből készítjük el az étel mártását. A tök karikákat 2-3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, amibe előzőleg tettünk 2 gerezd fokhagymát, sót, illetve olíva-olajat. Amikor megpuhult, kivesszük, itatóspapíron hagyjuk megszáradni. A főzővizet felhasználjuk a paradicsomok meghámozásához, a szokott módon.

Töltelékhez a kölest 2-2,5 szeres mennyiségű vízben puhára pároljuk. Egy fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát olajon megfonnyasztunk, majd hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és kaliforniai paprikát majd az egészet jól megpirítjuk. Sóval, borssal és finomra aprított kaporral fűszerezzük. A megpuhult kölest a zöldséges keverékhez adjuk, teszünk hozzá 3 evőkanál tejfölt és összekeverjük. Ekkor már a tűzről levettük a serpenyőnket. Fontos, hogy a töltelék jó szaftos legyen így, ha szükséges, akkor még kapor olajjal locsoljuk meg.


A tök-karikákat olíva olajjal kikent tepsire helyezzük, púposan megtöltjük a zöldséges kölessel és mindegyik tetejére elhelyezünk egy-egy szelet sajtot. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül a tök, elkészítjük a kapros mártást. A tökök kikapart belsejét vajon elkezdjük pirítani, felöntjük vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, csipet cukorral és egy csokor finomra vágott kaporral, majd 10 perc alatt puhára pároljuk. Simára turmixoljuk 2 kanál tejföllel, egy nagy kocka vajjal és fél citrom levével.

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

ÍME A FOODYNY

Íme a Foodyny, Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol a receptek böngészésén túl híres gasztroarcok és ismert személyiségek is folyamatosan betekintést engednek a színes hazai gasztroélet - reményeink szerint - minden zugába.

Hírlevelünkre feliratkozva MINDEN HÉTEN NYEREMÉNYEK várnak!

EatNaturalBio foodyny banner 05

AB OVO BOR AJÁNLÓ

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha