© 2018 Foodyny.

Erhard Heumann svájci bankárból lett magyarországi szőlőbirtokos, aki kiemelkedő minőségű borokat készít. A szerény, ám annál tudatosabb borász saját bevallása szerint tiszteli a természetet, és bízik abban, hogy ez a borain is érződik.

erhard heumann1

Érdekes utat jártak be az elmúlt évtizedekben a feleségével, hiszen Svájcból csöppentek Magyarország egyik meghatározó borvidékére. Mit lehet tudni a kezdetekről?

– Az apósom kályhamesterként tevékenykedett és üzleti útra érkezett Villányba mintegy huszonöt évvel ezelőtt. Az az üzlet nem jött össze számára, de megvételre kínáltak neki egy kis szőlőültetvényt, melyre lecsapott.

Önök hogy kapcsolódtak be a birtok életébe?

– Egész egyszerűen azt éreztük, hogy itt kell lennünk, ezért 1995-ben vásároltunk egy portugieser ültetvényt, és itt kezdtünk el gazdálkodni hobbiszinten.

erhard heumann2

Mielőtt az apósa megvásárolta a területet, volt önöknek bármilyen kapcsolata a borokkal?

– Nem, csak borkedvelőknek vallottuk magunkat, mert szerettük fogyasztani a jó minőségű borokat. Én bankárként dolgoztam, az apósom pedig, ahogyan már korábban is említettem kályhamesterként. Úgyhogy nem sokat tudtunk a szőlőtermesztésről. Tehát eleinte hobbiszinten foglalkoztunk vele, de szükségünk volt szakértő segítségére is természetesen. Az első év egész jónak volt mondható, a második már annál kevésbé, úgyhogy eldöntöttük, hogy ha folytatni akarjuk a tevékenységet, akkor csakis professzionális szinten fogjuk tenni. Lépésről lépésre haladtunk.

Most mekkora ültetvényen gazdálkodnak?

– Nagyjából húsz hektárunk van, aminek eredményeképpen ötvenezer palack bort tudunk előállítani.

erhard heumann3

Milyen egy svájci borász magyarországi gazdálkodói filozófiája? Milyen lelkülettel áll hozzá a borkészítéshez?

Ez nagyon jó kérdés. (Nevet.) Mi mindig arra törekszünk, hogy csúcskategóriás borokat készítsünk. Soha nem az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb bort állítsuk elő, sokkal inkább az, hogy a lehető legjobb minőségűt. Próbálunk a lehető legközelebb maradni a természethez, a hagyományos bortermeléshez. Tiszteljük a természetet, és bízunk abban, hogy ez a termékeinken is megmutatkozik.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Kovács Zita: Édesapám iránti szeretet vitt a borász pályára

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.