A Liguria vidékéről származó pesto a bazsalikom kulináris dicsérete, mely olívaolaj tartalma miatt megőrzi a bazsalikom istenien finom aromáját. A pesto neve a „pestu” szóból származik, melynek jelentése szétzúzott.
Hogy készítem az ,,alap” pestot?
A pesto alapváltozata pontosan öt féle összetevőből áll:
(Ez a mennyiség még aznap elfogy, ahogy elkészíted, szóval ha tennél is el belőle, duplázd vagy triplázd a hozzávalókat.)
Én szeretem mozsárban összezúzni az összes hozzávalót, de ennek híján készítheted botmixerrel is. Hűtőben nagyjából egy hétig tárolható.
Pesto+
A pesto legnagyobb előnye, hogy szinte lehetetlen elrontani és az alapreceptet rengeteg más hozzávalóval is kiegészítheted. Adhatsz hozzá paradicsomot, diót, kesudiót, feldobhatod petrezselyemmel, oregánoval, kakukkfűvel.
Mihez?
Forrás: http://bazsalikomoskert.hu
Kapcsolódó cikkünk: Ahány ház, annyi szokás