Az USA New England-i államában nagy múltra tekint vissza a rántott kagyló, melyet street foodként és étteremben is felszolgálnak. Az étel elkészítése nem olyan különleges, mint az eredete, amelyet számos legenda övez. A fogás elkészítése során a kagylókat sűrű palacsintatésztába mártják, majd forró olajba dobva pillanatok alatt kisütik.
Ami az étel történetét illeti, 1914-ben Lawrence Henry “Chubby” Woodman és felesége, Bessie egy kis üzletet nyitottak Essex városában, ahol sült krumplit és más frissensültet értékesített csigák és kagylók mellett. Az üzlet nem robogott egészen 1916. július 3-ig, amikor is a dolgok egy csapásra megváltoztak.
Ezen a napon egy Tarr nevű helyi halász tért be az üzletbe, akinek a tulajdonos panaszkodott, hogy az üzlet nem hoz elegendő bevételt. A halász javasolta elsőként Chubbynak, hogy rántsa ki a kagylót, és ha olyan tökéletesre el tudja készíteni, mint a sült krumpliját, többé nem lesz gondja az életben. A tulajdonos láthatóan elgondolkodott, mire a halász nagy nevetések közepette bevallotta, hogy csak ugratta. Chubby és felesége agyában azonban elkezdett motoszkálni a dolog, s végül úgy döntöttek, kipróbálják a nevetségesnek tűnő ötletet. Az eredmény pedig mindkettőjüket meglepte: az étel olyan finom volt, hogy a másnapi parádé alatt be is mutatták.
Fotó: Tasting Table
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Kagylós spagetti