Biztos emlékeztek még a sült brokkolis babsalátámra. Nem vitatom, hogy az alapgondolat innen jött. Két zöldséget „házasítok”. Az egyik egy hüvelyes, aminek köztudottan magas a fehérjetartalma, a másik meg egy gyökérzöldség, melynek a sütés kimondottan jól áll.
Így hoztam össze a lencsét és a sárgarépát. Lehet, hogy sokan megköveznek, de igen, az egyszerűség kedvéért használok konzerv termékeket is. Szerintem nincs vele probléma, azok a tápanyagok, amikre szükségem van egy-egy kimerítő nap után, ugyan úgy megtalálhatóak a konzerv termékekben is.
Természtesen a száraz lencse vagy bab az igazi! Ha van időtök rá, akkor áztassátok egy éjszakát és főzzétek puhára hagymával, néhány babérlevéllel, hiszen mégis csak úgy lesz tökéletes. Én azonban ennyire előre ritkán gondolkozom a vacsorámat illetően, így mindig tartok otthon lencsét, babot és csicseriborsót üveges vagy konzerv formában.
Próbáljátok ki, hiszen amit egy sportoló eléget edzés után, azt ezzel a salátával azonnal pótolni tudja! Tartalmas, laktató, gyorsan elkészül és ez is húsmentes!
Hozzávalók
• 4 db sárgarépa
• 1 konzerv lencse, lecsepegtetve
• 2 db kisebb shalotta hagyma
• 1 marék koktélparadicsom
• 1 csokor petrezselyem
• balzsamecet
• olíva olaj
• só, bors, csipet cukor
Elkészítés:
A sárgarépákat alaposan megmossuk, hosszába felvágjuk és keresztbe felkockázzuk. Sütőpapírra tesszük, meglocsoljuk olíva olajjal és egy löttyintésnyi balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, szórunk rá egy csipet cukrot. Az egészet a kezünkkel alaposan összekeverjük és 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt puhára sütjük.
Amíg sül a répa, addig a hagymát vékonyra karikázzuk, a koktélparadicsomokat negyedekre vágjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk és a lencsét lecsepegtetjük.
Amikor a répa a sütőben puhára sült, az összes többi hozzávalóval alaposan elkeverjük.