Ha eddig még nem tettük volna meg, mostanra bizonyára elérkezett az ideje annak, hogy visszavágjuk burjánzó fűszeres kertünk illatos növényeit. Ahogyan arra már korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, érdemes úgy visszanyesnünk a fűszereket, hogy a tőtől nagyjából öt centis szárak megmaradjanak, mert így ismételten nagy intenzitással tudnak majd növekedésnek indulni.
A leszüretelt, friss növényeket pedig változatosan felhasználhatjuk: leszáríthatjuk és ledarálhatjuk, fűszervajat készíthetünk belőlük sült húsokhoz, vagy éppen fűszerolajakat, amelyek később tökéletes pácként szolgálhatnak, ízesíthetik kedvenc salátáinkat. Erre mutatunk most három remek példát.
1. Fokhagymás rozmaringos halakhoz
Egy kimosott, hosszú nyakú üvegbe dugjunk bele két-három friss rozmaring ágat, roppantsunk meg két-három megtisztított fokhagymát és nyomjuk mellé. Szórjunk bele pár szem tarka borsot, végül öntsük fel extra szűz olívaolajjal.
2. Citrusos bazsalikomos salátákhoz
Vágjunk fel cikkekre egy fél citromot, és nyomkodjuk bele egy üvegbe. Adjunk hozzá egy marék friss, bevagdosott bazsalikomot, majd öntsük fel szintén extra szűz olívaolajjal. Azért fontos, hogy a fűszernövény leveleit feldaraboljuk, hogy az intenzív aromák felszabadulhassanak, és erőteljesebb ízt biztosítsanak a fűszerolajnak.
3. Csilis változat a sült húsokhoz
Szárítsuk le a chilit, és daraboljuk apróra. Szórjuk bele egy kis üvegcsébe az így kapott csilipelyheket, adjunk hozzá egy kevés tarka borsot, két megtört fokhagymát, és öntsük fel extra szűz olívaolajjal. Az így kapott fűszerolaj kiválóan alkalmas lesz arra, hogy különféle húsokat pácoljunk vele.
Kapcsolódó cikkünk: Csajpraktika: Kézápoló és fűszerolaj egyben