Szingapúr a világ egyik legkülönlegesebb helye gasztronómiai szempontból, mivel konyháját az egész világ alakította. Különösen nagy hatással volt rá az egzotikus, ázsiai ízvilág, nem csoda, hogy néhány ételüket adoptálták, másokat pedig saját arcukra formáltak a helyben fellelhető alapanyagokból. Bizarr fogások azért így is maradtak bőven.
1. Élő polip – Sannakji
A Sannakji igazán népszerű étel, amely eredetileg koreai gyökerekkel rendelkezik. Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el, ahogy a nyálkás, fodrozódó, még élettel teli, apró polipdarabok a szánkba kerülnek, hogy aztán lenyeljük. Grrr… A fogás – bár népszerű – fogyasztása veszélyekkel teli, ugyanis fulladást is okozhat, ha a polip tapadókorongja ráfeszül a torkunkra. A helyiek szerint azonban megéri a kockázatot, mert azon túl, hogy nagyon finom, még a vércukorszintet is optimalizálja.
2. Krokodilkarom
Pörköltszerűen készítik el a szingapúriak a krokodil mancsát, amelyet meglepően átlagos ízűnek tartanak, és látványában, kóstolásában leginkább a csirkelábhoz hasonlítanak. Ráadásul fokozza a libidót, szóval ezúttal is igaz lehet a mondás: valamit valamiért.
3. Fugu
A világ egyik legveszélyesebbnek tartott étele, így csak olyan étteremben érdemes megkóstolni, ahol száz százalékig meg tudunk bízni a szakácsban. A halban ugyanis olyan méreganyagok találhatók, amelyek fájdalmas, fulladásos halálhoz is vezethetnek. Nem véletlen, hogy a fogást elkészítő szakácsoknak több évig tartó oktatáson kell átesniük, hogy aztán hivatalos papírral igazolni tudják, képesítést szereztek az étel előállítására. Persze balesetek mindig előfordulhatnak, így a Fugut tényleg kizárólag saját felelősségre lehet fogyasztani.
Kapcsolódó cikkünk: Etno konyha: Sós darázs és tengerisün-ikra – fura japán ételek