Klasszikus francia előételt egy igazi mediterrán tészta étel követett, így a desszert megválasztásakor sem szándékoztam „elutazni” más „vidékre”. Mivel a máltai gasztronómiát alapvetően meghatározza Olaszország közelsége, így egy nagy olasz klasszikusra, a tiramisura esett a választásom. No, nem a mindenki által ismert kávés tiramisut készítettem el, hanem a sokkal üdítőbb és frissebb, citromos verziót.
Ezt az édességet először Szicíliában kóstoltam, még gyerekkoromban, majd az egyik főzőműsorban Gennaro Contaldo (Jamie Oliver mentora) is elkészítette, így az alapgondolat tőle jött.
A citrom, illetve a citromhéj a krémes-túrós-sajtos desszertek kihagyhatatlan eleme. Ez egyértelmű! Ilyen jellegű süteményeknél édesapám mindig kiemeli a citromhéjat, és nem tudok vele vitatkozni, mert tényleg egészen pazar ízt ad.
Mondanom sem kell, hogy citrom választásakor törekedjünk arra, hogy lehetőleg kezeletlen gyümölcsöt vásároljunk, illetve, ha ez nem sikerül, akkor jó alaposan körömkefével sikáljuk le a viaszos réteget róla.
Próbáljátok ki, és meglátjátok, az egyik kedvencetek lesz!
Hozzávalók:
Cukorszirup
• 250 g cukor
• 250 ml víz
• 2 citrom héja és leve
Krém
• 4 tojás
• 150 g cukor
• 500 g mascarpone
• 1-2 dl limoncello
• 1 db citrom reszelt héja és leve
• Csipet só
• 25 db babapiskóta
• Díszítéshez: menta
Elkészítés:
Citromos cukorszirupot állítok elő úgy, hogy a hozzávalóit egy lábosba teszem és 10 percig gyöngyözve forralom. A citromokat, ha lehet, ne reszeljük, hanem zöldségtisztítóval vékonyan vágjuk le a héját, és azt csíkozzuk fel. Így később tökéletes dekorációt fog adni sütinknek. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
A krém elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk egy csipet só hozzáadásával, míg a tojások sárgáját a cukorral gőz felett (magam a cukor- szirup gőzét használtam) habosra keverjük. Nagy melegben érdemes enyhén hőkezelni a tojások sárgáját! A habos keverékhez adjuk a mascarponét és 1 dl limoncellót, egy citrom reszelt (itt használjunk reszelőt) héját, illetve fél citrom levét. Jól összekeverjük, majd a tojásfehérje-habbal lazítjuk krémünket.
Összeállítjuk a tiramisut. Egy jénai tál aljára kanalazzuk a krémünk 1/3-át erre egy sor citromos-cukor szirupba hirtelen megforgatott babapiskóta kerül. Finoman meglocsoljuk limoncelloval, és ezt a műveletet még egyszer megismételjük. A harmadik rész krém a tetejére kerül. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de lehet akár egy éjszakára is. Citromhéjjal és mentával díszítjük