Ratatouille – így hívják a franciák méltán híres lecsóját, melyről egy egész estés rajzfilm is készült néhány évvel ezelőtt. Nem véletlenül. A hagyományos francia egytálétel egészen elképesztő ízvilággal rendelkezik. A padlizsán, a cukkini, a paradicsom és az isteni zöldfűszerek keveréke teljesen megtölti ízlelőbimbóinkat.
Látványos megoldás lehet, ha egy kör alakú, hőálló tálban készítjük el, a friss zöldségeket pedig karikára szeljük, és felváltva, spirál alakban sorakoztatjuk. Érdemes ebben az esetben kétféle cukkínivel dolgozni: a sárga és a zöld színek a lila padlizsánnal és a piros paradicsommal kiegészülve játékosságot csempésznek az ételbe. Ne feledkezzünk meg a gazdag fűszerezésről sem: mehet bele rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem. Így aztán a végeredmény minden falatja maga lesz a provance-i csoda.
Fotó: Gourmandelle
Kapcsolódó cikkünk: Lecsót a sütőből hét lépésben