© 2018 Foodyny.

A vöröshagyma a magyar konyha alapvető eleme, így aztán a könnyezés is a mindennapjaink része. Persze mindenkinek megvannak a maga praktikái, hogy a kellemetlen tüneteket enyhítse. De egyáltalán mi áll a sírás mögött? Eláruljuk, nem csak a háziasszonyok nehéz sorsa.

hagymavagas1

Lachrymatory faktor synthase – így hívják azt a könnyelválasztást fokozó enzimet, amely a hagyma aprítása során felszabaduló aminósavakkal szulfinsavvá alakul. Ez további kémiai reakciók során propántial-S-oxiddá válva a levegőbe jut. Amikor eléri a szemünket, ingerelni kezdi a szaruhártyát, valamint a szemben található könnymirigyeket, aminek következtében elindul a könnyezés.

Egyes kutatások szerint amennyiben hosszában vágjuk a hagymát, kevesebb aminósav szabadul fel, így kevésbé fogunk könnyezni. De jó megoldás lehet, ha aprítás előtt leforrázzuk a hagymát, esetleg vízzel a szánkban kíséreljük meg feldarabolni. A Foodyny legformabontóbb, kissé infantilis megoldását pedig IDE kattintva olvashatja el.

Kapcsolódó cikkünk: Figyelem! Meglehetősen infantilis megoldást találtunk a hagymaaprításra!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.