Aki szereti a kávét és a csokit, az most jól figyeljen, mert egy káprázatosan finom, sütés nélküli tortát hozok! Nyár elején, születésnapra készítettem, ami akkora sikert aratott, hogy biztosan sokszor el kell készítenem még.
Már többször mutattam Nektek sütés nélküli desszertet, mint például a túrós mascarponés tortát vagy a szedres tortácskákat. Ezek összeállítása nem ördöngösség, és mivel pár óra hűtés mindenképpen kell nekik, így a vendéglátás előtti estén elkészíthetőek. Valamennyinek kekszes alapja van, ebben egyformák, viszont a krémes réteg ízlés, kívánság, hozzávalók szerint alakítható.
Ezt a tortát amit most mutatok, két különféle krémes réteggel láttam el, a tetejét pedig saját készítésű kávés habcsókokkal és ropogós-friss kakaókrémes ostyarudakkal dekoráltam. Így aztán a krémesség mellett ropogós részek is kényeztetik érzékeinket benne.
Hozzávalók:
A kekszes részhez:
- 20 dkg vajas keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- pár csepp tej, ha szükséges a jó összetapadás miatt
A csokis réteghez:
- 2 zacskó vanília pudingpor
- 8 evőkanál cukor
- 7 dl tej
- 20 dkg jó minőségű étcsoki
- 1 zacskó zselatin fix
A kávés réteghez:
- 1 kis dobozos mascarpone (250 g)
- 1 nagy poharas natúr joghurt
- 1 zacskó zselatin fix
- 1 dl erős kávé (én instant kávét szoktam használni)
- 5-6 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
A tetejére:
- kevés vajas keksz morzsa
- pár db kakaóval töltött ostyarúd
- habcsók
- csokireszelék
- valódi kávészemek
Elkészítés:
Először egy kapcsos tortaforma aljába és külön az oldalába beszorítunk sütőpapírt. Elkészítjük a kekszes réteget. A kekszet ehhez erős műanyag (pl. fagyasztó) zacskóba tesszük, lezárjuk és sodrófával jó párszor átnyomkodva apróra törjük. A vajat megolvasztjuk, a keksszel - ha szükséges pár csepp tejjel - homogén állagúra keverjük. A tortaforma aljába nyomkodjuk, egyenletesen tömörítve. Ezután hűtőbe tesszük a második réteg elkészítéséig.
A csokis réteghez először vaníliás pudingot főzünk, a fent említett mennyiségű tej és cukor hozzáadásával. A tűzről levéve, a csokoládét beledaraboljuk, pár percig pihentetjük majd az olvadt csokoládét fényesre, egyneműre keverjük benne. Hozzáadjuk a zselatin fixet, azzal is alaposan eldolgozzuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután a kekszes réteg tetejére simítjuk és azzal együtt újra visszatoljuk a hűtőbe.
A legfelső, kávés réteghez a mascarponét egy tálba tesszük, simára keverjük a tejföllel és a porcukorral. Erős feketekávét készítünk, amit kihűlés után elkeverünk a mascarponés masszával. Végezetül a zselatin fixet is hozzáadjuk és habverővel körülbelül fél perc alatt krémes rezgősre keverjük. A hűtőből kivett alapra öntjük, elsimítjuk, kicsit megütögetjük a tortaformát a munkalaphoz, hogy az esetleges buborékok távozzanak, majd az egész tortát visszatesszük a hűtőszekrénybe legalább 4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára.
Tálaláskor óvatosan levesszük róla a tortakarikát, a sütőpapírt lehúzva tálra helyezzük. Már csak a dekorálás hiányzik. Ehhez 1-2 db vajas kekszet szétmorzsolunk az ujjaink között, ez kerül a habcsókok alá. Én most a habcsók készítésekor a habzsákba kevés kávét csurgattam, így kávészínű mintázata is lett a habsipkáknak. Ez nem csak a színének tett jót, hanem az ízén is kellemesen érződött.
Csinosan elrendezzük a habcsókokat. A csokikrémes ostyarudakat eltördeljük, az ostyamorzsát és a darabkákat is ráhelyezzük a díszítendő területre. Végül csokoládé reszeléket és (akik kedvelik) valódi kávészemeket szórunk rá.
Voilá! Készen is volnánk! A látvány pedig magáért beszél!
Forrás: http://izcsiklandozo.blog.hu/