© 2018 Foodyny.
 

A Foodyny és az Édes Kettes 9 részes karácsonyi sorozata Liptai Claudiával és Pataki "DonGelato" Ádámmal. A sok személyes történeten keresztül, kicsit jobban megismerhetjük őket, mint házaspár, a sütemények készítése közben pedig számtalan trükköt és praktikát is tanulhatnak a nézők. Tudsz bejglit sütni? És hókiflit? Gyümölcskenyeret, almáspitét, gesztenyetortát, mini fánkot, pogácsát, zserbót? A csokoládéhab megy? Tőlünk mindezt megtanulhatod, és még jól is szórakozhatsz közben. Tarts velünk!

Zserbó

Hozzávalók
500 g liszt
1 csipet só
500 g vaj
20 g élesztő
100 g tej
4 db tojássárgája
520 g baracklekvár
280 g szilvalekvár
250 g porcukor
2 csomag vaníliás cukor
350 g finomra darált dió

5 ek cukrozatlan kakaópor
5 ek porcukor
8 ek forróvíz
80 g vaj

zserbo

Elkészítés
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját is, majd az egészet a lisztes keverékhez adjuk, és kidolgozzuk a tésztát. 4 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük, és kb. 30 percet a hűtőben pihentetjük. A tésztákat egyforma méretűre nyújtjuk.

A finomra darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük, majd 3 részre osztjuk. Az első tésztaréteget megkenjük a baracklekvár felével és megszórjuk az első rész cukros dióval. Lefedjük a második tésztaréteggel. Ezt lekenjük a szilvalekvárral, és megszórjuk a második rész cukros dióval. Ezt lefedjük a 3. tésztával. Ezt ismét megkenjük a baracklekvár második felével, majd megszórjuk az utolsó rész cukros dióval. Az utolsó rész tésztával befedjük az egészet. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.

A forróvízben feloldjuk a porcukrot és a kakaóport, tűzhelyen egy kissé rá is melegíthetünk. A forró keverékben feloldjuk a vajat.

A kisült zserbót kiborítjuk egy tiszta fadeszkára (úgy, hogy az alja legyen a teteje), és még melegen rákenjük a kakaóporos mázt. Miután kihűlt a zserbó, szeleteljük és szervírozzuk.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.