Minden kétséget kizáróan a mélyhűtő az egyik legnagyobb konyhai áldás, hiszen fokozza kényelmünket, miközben segítségével még az élelmiszerpazarlás ellen is küzdhetünk. Van azonban néhány élelmiszer amit nem lehet fagyasztani, mivel jelentősen megváltozna állaga vagy ízvilága a felengedést követően.
Egy csokorba gyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amiket nem érdemes fagyasztani és azt is eláruljuk, hogy miért.
1. A tej textúrája megváltozik, a korábbi homogén állag az olvasztást követően átalakul és kissé darabossá válik.
2. A leveleszöldségek sok vizet tartalmaznak, amelyeket olvasztáskor elveszítenek. Turmixba használhatjuk ezt követően, és természetesen spenótot vagy sóskát is készíthetünk belőlük, de salátaként már fagyasztás után nem fogyaszthatók.
3. A nyers tojás térfogata a fagyasztás során megváltozik, aminek következtében a héj megrepedezik.
4. A nyers burgonya állaga is megváltozik fagyasztás során, hiszen egyrészről veszít nedvességtartalmából, másrészről a keményítő is kicsapódik belőle.
5. A majonéz olvasztás után csomós állagúvá válik.
6. A sajtot biztonságosan fagyaszthatjuk anélkül, hogy az bármilyen egészségügyi kockázattal járnak, de minőségi romlást biztosan tapasztalhatunk. A fagyasztás az érlelt sajtok esetében garantáltan megváltoztatja az ízt és a textúrát is.
Kapcsolódó cikkünk: Gyümölcsös joghurtfalatok a mélyhűtőből