A kézműves sörmozgalom népszerűségének növekedésével párhuzamosan új stílusok, új ízek jelentek meg a kínálatban, amelyet a hétköznapi fogyasztók csak kis mértékben tudnak élvezni. Amennyiben azonban betartjuk a hét lépéses kóstolási szabályt, garantáltan olyan aromákat és jellegzetességeket fedezhetünk fel az italunkban, amikre álmunkban sem száímtottunk volna.
1. Töltsd megfelelő pohárba
A sör kóstolásának első lépéseként ki kell derítetünk, hogy italunkhoz milyen típusú pohár illik a legjobban. Ha nem áll rendelkezésünkre széles választék a poharakból, használjuk a Tulipán-poharat, ami segít felszabadítani a sörben jelenlévő aromákat.
2. Szagold meg!
A borkóstoláshoz hasonlóan mozogassuk meg kissé a sört a poharunkban, majd szagoljuk meg. Érdekes tapasztalás lesz, hogy egyre több aroma szabadul fel az italból azzal párhuzamosan, hogy kezünk melegétől emelkedik az ita hőmérséklete.
3. Ellenőrizd a színét!
Tartsd a poharat fény felé és kissé döntsd meg. Nézd meg a sör színét és próbáld kategorizálni. Tiszta vagy ködös? Milyen az árnyalata: aranyló, esetleg szalmára hasonlító?
4. Ismét szagold meg!
Szagolj bele ismét a pohárba. Mostanra már emelkedett a hőmérséklete a sörödnek, így ismét új illatokat, aromákat fedezhetsz fel. Írd fel a különbségeket és azt is, hogy ezúttal milyen jegyeket ismertél fel hangsúlyosan.
5. Ízlelj!
Végül itt az ideje, hogy egy kortyot vegyél a szádba az italból. Fontos azonban, hogy ne nyeld le a sört, hanem szabályosan öblítsd át a szádat vele. Tartsd a szádat zárt állapotban, és légezz az orrodon keresztül. Írd fel azokat az ízeket, amiket az első pillanatban érzel, majd a közbenső ízeket és az utóízt is jegyezd fel.
6. Ízlelj ismét!
Vegyél még egy kortyot, ezúttal a sör súlyára összpontosíts. Hasonlítsd össze más, azonos stílusú sörökkel és próbáld meg összehasonlítani velük. Lágyabb, nehezebb, túlságosan nehéz?
7. Élvezd a sörödet!
Ha már teljeskörűen elemezted sörödet, dőlj hátra és élvezd minden cseppjét. Legközelebb pedig kóstolj ismét különleges sört, s meglátod, minél nagyobb gyakorlatra teszel szert az ízlelésben és illatolásban, annál több egyedi jelleget ismersz majd fel.
Kapcsolódó cikkünk: 15 millió palackkal több sört ittunk tavaly