© 2018 Foodyny.

A nagymama almáspitéje sokak gyerekkorának meghatározó gasztronómiai élménye. Ha pontosan ugyanúgy nem is tudjuk elkészíteni, receptünk garantáltan megidézi a klasszikus ízvilágot.

klasszikusalmaspite

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
25 dkg cukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 kilogramm alma
1 citrom leve
fahéj ízlés szerint

A réteslisztet keverjük össze a sütőporral, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjunk hozzá 15 dekagramm cukrot és két tojást. Gyúrjunk belőle homogén masszát, majd csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe pihenni legalább 45 percet.

Az almát hámozzuk meg, csumázzuk ki és reszeljük le durva reszelőn. Facsarjuk rá a citrom levét, adjuk hozzá a maradék cukrot és ízlésünk szerinti mennyiségű fahéjjal fűszerezzük. Hagyjuk pár percet állni, majd nyomkodjuk ki a levet, amit eresztett.

Az időközben elkészült tésztát ketté szedjük, 4-5 milliméter vékonyságúra nyújtjuk. Az elsőt sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megszurkáljuk villával, majd eloszlatjuk rajta az almás tölteléket. Tegyük rá óvatos mozdulatokkal a tészta másik felét is, ezt is szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg egy elkevert tojással. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük, vagy vanília fagylalttal kínáljuk.

Kapcsolódó cikkünk: Retrókonyha: Egres szósz

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.