Noha a legtöbb ember tudja, hogy az állati eredetű termékeket gondosan kell kezelni a betegségek megelőzése érdekében, a zöldségek és gyümölcsök szintén felelősek lehetnek az élelmezésből származó betegségek kialakulásában.
Ezek az élelmiszerek sokféle módon szennyeződhetnek, például a talajban vagy a vízben található káros anyagokkal. A boltba kerülésig sok kézen átmennek, amn növelheti a szennyeződés kockázatát. További rizikófaktor az ételkészítés folyamata és a nem megfelelő tárolás is.
Ahhoz, hogy elkerülje megbetegedéseket, nem árthat néhány dologra odafigyelni a konyhai előkészítés során.
Válasszon olyan termékeket, amely nem sérült és ügyeljen arra, hogy az előre tisztított, friss terméket hűtve tárolják a boltban, és otthon is kerüljön a hűtőbe.
Ezen felül érdemes betartani az alábbiakat is:
- Mosson kezet legalább 20 másodpercig meleg vízzel és szappannal, a friss termékek elkészítése előtt és után.
- Fogyasztás előtt vagy előkészítés alatt a sérült részeket távolítsa el az élelmiszerről.
- Öblítse le a terméket mielőtt meghámozza, így a kosz és a baktériumok nem kerülnek a késről a gyümölcsre vagy zöldségre.
- Finoman dörzsölje át a terméket, miközben sima folyó víz alatt tartja.
- Használjon tiszta növényi anyagból készült kefét a kemény termékek, például dinnye vagy az uborka dörzsöléséhez.
- Szárítsa meg a terméket tiszta ruhával, hogy tovább csökkentse a baktériumok jelenlétét.
- Távolítsa el a saláta- vagy káposztafej külső leveleit.
- Tárolja a termékeket kamrában alacsony hőfokon vagy a hűtőszekrényben.