© 2023 Foodyny.

1848 márciusának idusán élénk kulturális és politikai élet zajlott a Pilvax kávéház falai között. A forradalom szele mindent átjárt, a kávéházban felszolgált italok pedig csak tovább pezsdítették az ifjúság vérét.

pilvax3

A reformkori kávéházak egy részében nem olyan feketék készültek, mint amilyet napjainkban fogyasztunk. Hatalmas rézüstökben főzték az italt, amely meglehetősen híg volt, tulajdonképpen átmenet a mai szállodai kávé és tea között. A kávéházak dolgozói ezt a löttyöt tartották folyamatosan melegen és kínálták a vendégeknek. Mivel nem bővelkedett koffeinben, gyakorlatilag folyamatosan ihatták.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész szerint a Pilvax egyik vonzereje az volt, hogy helyben pörkölt szemekből főzték a kávét, ráadásul nem is került sokba. Egyes értesülések szerint a kávéház kínálatában fűszeres mokka is szerepelt, ami ánizzsal és egyéb más fűszerekkel ízesített kávélikőr volt. Igazi kuriózum a ma kávézójának, hogy úgy tudni: a feketekávé mellé tejfölt is kínáltak a tulajdonosok.

pilvax5

 

Aki pedig két csésze kávé között valami másra is vágyott, az megkóstolhatta a friss limonádét is, amelyet Olaszországból hozott citromból készítettek. Az igazi forradalmi hevületet azonban valószínűleg a krampampuli hozta meg a márciusi ifjak számára, ez mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, datolyával, fűszerekkel ízesített forralt bor volt, rummal felturbózva. Egy-két pohár ebből az igazán ütős nedűből, és mindenki kész volt átírni a történelmet.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.