© 2023 Foodyny.

A Pilvax kávéház az 1848. március 15-i események központi helyszíne. Mindannyian tudjuk, hogy Petőfiék itt gyűltek össze és fogalmazták meg 12 pontban a követeléseiket. A legenda szerint ennek az épületnek a falai között hangzott el először a Nemzeti dal is, hogy aztán innen induljanak el a márciusi ifjak a Nemzeti Múzeum elé. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy mi lett a sorsa az ikonikus helynek a forradalmat követő bő fél évszázadban.

pilvax1

A Pilvax kávéház – korábbi nevén Café Renaissance – tulajdonosáról, Pilvax Károlyról kapta a nevét. Az 1848-as eseményekkor azonban már új tulajdonosa volt, Fillinger János, aki annak ellenére, hogy átvette a hely vezetését, meghagyta annak nevét. Egészen a forradalom kirobbanásáig, akkor ugyanis a Szabadság Csarnoka néven kezdték emlegetni Petőfi javaslatára, az új név pedig hamarosan a homlokzaton is megjelent zöld táblán, piros-fehér betűkkel.

pilvax2

A szabadságharc azonban elbukott, s ezzel együtt a kávéházat is átkeresztelték: Café Herrengasseként működött tovább. Néhány évvel később ismét tulajdonosváltás történt, és Schőja Kávéházra keresztelték. Közel harminc éven át viselte ezt a nevet, majd amikor Schowanetz Antal átvette a vezetését, visszaadta történelmi jelentőségű nevét, sőt, a márciusi ifjak előtt tisztelegve kitűzte a 12 pontot és a Nemzeti dalt a Pilvax falára. De itt nem állt meg: Petőfiről és Jókairól készült falfestményeket festetett, és az épületre emléktábla is került, avatásán Jókai Mór is részt vett.

Az épület azonban rendkívüli módon leromlott az évek folyamán, a városvezetés pedig a belváros képének átrendezésével párhuzamosan 1911-ben a lebontása mellett döntött. Itt ér véget a legendás kávéház kalandos története, s bár a közelben nem sokkal később megnyílt egy kávéház Pilvax néven, azt a fajta kulturális és történelmi űrt, amit az eredeti épület hagyott maga után, nem tudta betölteni.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.