© 2023 Foodyny.

A sütők a tűzhelyekhez vagy főzőlapokhoz hasonlóan a konyha alapvető részei. Már az ókori görögök is használtak kezdetleges, ám a célnak tökéletesen megfelelő eszközöket, az igazi áttörést azonban a 19. század első gáztűzhelyei hozták meg. S hogy miként jutottunk el a hordozható kemencétől a sparhelten át a legkeveréses sütőig? Mutatjuk!

1. Kezdetben vala az ember...

Az archeológusok a legkorábbi sütőt Közép-Európában találtak Krisztus előtt 29 ezer környékéről, és úgy tudni, mamutpörköltet főztek benne eleink.

oskor

A mai Ukrajna területén némiképp más módszerrel készítették az ételeket az ősemberek. Forró parazsat készítettek, a sütésre váró alapanyagokat levelekbe tekerték, ráhelyezték az izzó fadarabokra, majd földdel borították be. A parázs szép lassan, egyenletesen sütötte át az elejtett állatok húsát. A Mezhirich-i ásatások során kezdetleges kandallót is találtak a régészek, melyet egyértelműen főzésre és fűtésre használtak.

2. Az ókori egyiptomiak és a görögök szerepe

Az egyiptomiak nem csak a piramisépítésben jeleskedtek. Krisztus előtt 3200 környékén minden sártéglából készült házban sütő állt, de korábban, már időszámításunk előtt 5000 körül is használtak kemencéket sütéshez és természetesen a kerámiák elkészítéséhez.

gorog

A gasztro-történészek szerint az ókori Hellász elévülhetetlen érdemeket szerzett a kenyérkészítés terén. Nem véletlenül, az első erre tökéletesen alkalmas sütőalkalmatosságokat, a hordozható kemencéket is ők álmodták és valósították meg, hogy később annak kereskedelmével is foglalkozzanak.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.