© 2023 Foodyny.

2018-ban ünnepli 150. születésnapját a hungarikummá nyilvánított, legendás Gyulai Kolbász. Történelmi viharok jöttek, mentek, a "Gyulai" örök maradt.

gyulaihusipar1

A világhírnevet Balog József hozta meg a Gyulai Kolbásznak, miután az 1910-es brüsszeli világkiállításról aranyéremmel tért haza. Az 1930-as évektől a korábban kizárólag családi vállalkozások szintjén működő húsipar helyét átvette az üzemszerű gyártás a városban, így a világ számos országában megismerték a „Gyulait”. Természetesen városban ettől függetlenül azóta is számos család foglalkozik a mesterséggel, generációról generációra átadva a tudást, gasztronómiai örökségünk egy szeletét.

1935-ben újabb diadalt aratott a legendás kolbász: Stéberl András hentesmester vezetésével a "kis páros Gyulai kolbász" nyert aranydiplomát. Üzeme az évek folyamán a környék legnagyobb húsfeldolgozójává nőtte ki magát. Az államosítás persze a Gyulán sem maradt el, a vállalati összevonások ellenére azonban a henteseknek sikerült megőrizni a kolbász gyártásának évszázados hagyományát.

gyulaihusipar2

A Gyulai kolbász iparjogvédelmi oltalom alatt áll. Ez azt jelenti, hogy meghatározott receptúra szerint készült terméket ismernek csak el a márkanév alatt. Eszerint a magyar nagyfehér hússertés-fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül.

A húst kézi csontozással és bontással dolgozzák fel. Fűszerezése kizárólag sóra, csemege és csípős paprikaőrleményre, fokhagymára, borsra és őrölt köményre korlátozódik. Miután sertés vékonybélbe vagy műbélbe töltik, bükkfán füstölik és szárítással tartósítják.

gyulaihusipar3

Az eredeti gyulai kolbász átmérője 26 és 40 milliméter közötti, hosszúsága pedig nem haladhatja meg a 26 centit. Fűszeres illata, füstölt aromája összetéveszthetetlenné teszi az egész világon.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: A legendás vecsési káposzta nyomában

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.