© 2023 Foodyny.

A nagy családi étkezések fontos részei az életünknek, az azt követő romokban heverő konyha látványa és a halomnyi mosogatni való azonban már annyira nem. Köszönhető mindez egy 160 évvel ezelőtt élt hölgynek, aki feltalálta minden háziasszony vágyát, a mosogatógépet. Persze az első masinák és a mai okosgépek össze sem hasonlíthatóak, mégis az adott kor forradalmi vívmányainak számítanak.

1. Az első kezdetleges és az első működő

Joel Houghton, amerikai feltaláló szabadalmaztatta 1850-ben az első gépi mosogatóeszközt, amely tulajdonképpen egy faszerkezet volt, bele lehetett tenni a tányérokat, és vizet spriccelt rájuk. Az első valódi mosogatógép azonban Josephine Cochrane nevéhez fűződik, aki 1887-ben továbbgondolta Houghton találmányát.

mosogatogep1

A meglehetősen jómódú ohiói úrinő gyakran adott fényűző bálokat, aminek járulékos vesztesége az volt, hogy tányérjai és poharai gyakran törtek el. Haragudott emiatt a személyzetre, ezért elhatározta, hogy egy biztonságos mosogatógépet készít az étkészlet számára. A szerkezet olyannyira jól sikerült, hogy az 1893-as világkiállításon hatalmas sikert aratott, igaz, elsősorban az étteremtulajdonosok és a szállodák vezetői körében.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.