© 2023 Foodyny.

Az emberiség történetben a mérlegek mindig fontos szerepet játszottak, igaz kezdetben főként a kereskedők használták. Lássuk, hogyan fejlődtek napjainkig!

1. Egyszerű serpenyős mérleg

merleg1

A súlymérés egyik legkorábbi eszköze egy egyszerű rúd volt középen egy függesztékkel. Mindkét végére serpenyőt helyezek, és az egyik végébe rakták a lemérni kívánt terméket, a másikba pedig addig pakolták a súlyokat, amíg az egyensúlyba nem került. Egészen az 1700-as évek végéig használták ezt a technológiát, bár kétségtelen, hogy a módszer nem volt száz százalékig pontos még akkor sem, amikor egységes súlyokat kezdtek el használni.

2. A továbbfejlesztett változat

merleg2

Az előbbi egyszerű mérlegnél már jóval pontosabb volt az a mérleg, amely úgynevezett karos rendszert alkalmazott. Ha visszagondolunk az általános iskolai fizikaórákra, valószínűleg találkozhattunk ezzel a szerkezettel. Arra a fizikai alaptézisre épült, miszerint a kar emelkedésétől távolabb elhelyezkedő tömeg nagyobb erőhatást eredményez a karon, mint az ahhoz közelebb álló. Ahelyett tehát, hogy egyenlő súlyt tennénk mindkét oldalra, az eszközt úgy használtuk, hogy a kisebb súlyokat közelebb, a nagyobbakat pedig távolabb tettük a támaszponttól.

3. Analóg mérlegek

merleg3

A mérlegevolúció következő jelentős állomását az analóg mérlegek jelentik, melyek rugóval működtek. A gyermekorvosi rendelőkben ma is kísértő eszközök működési elve rendkívül egyszerű volt: a rugó egyik mutatója felfelé és lefelé mozoghat a skálával szemben, amelyen különböző távolságokhoz különféle súlyokat rendeltek. Amikor a rugós rész ereje és a mérendő tárgy erőssége egyensúlyban van, akkor olvasható le a megfelelő súly.

4. A digitális mérlegek

merleg4

Napjaink digitális mérlegei egyértelműen az eddigi legpontosabb mérőeszközök. Ezek a mérlegek különösen hasznosak akkor, amikor grammra pontosan szeretnénk megállapítani valaminek a súlyát. Azok az intelligens mérlegek, amelyek a kereskedelmi forgalomban kaphatók már nem csupán súlymérésre alkalmasak, hanem arra is, hogy azonnal átváltsák a lemért tömeget más mértékegységre, így pillanatok alatt megtudjuk például, hogy három deci tej hány grammot nyom.

Sőt, van már olyan intelligens eszköz is, amire ha rátesszük az ételt, a vele párhuzamosan futó okostelefonos alkalmazásban pedig kiválasztjuk azt, azonnal megtudjuk annak tápértékét. Ez főként azon szigorú diétát folytatók mindennapjait könnyíti meg, akik diabéteszesként egy nap csupán meghatározott mennyiségű szénhidrátot fogyaszthatnak.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.