© 2023 Foodyny.

Egy véletlen felfedezés, egy szerencsés baleset kellett ahhoz, hogy egy nagyszerű fizikus felismerje: a mikrohullámú sugarak nemcsak radarok működtetéséhez alkalmasak, hanem például kukorica pattogtatására is. Azonban, mint minden találmány esetében, most is hosszú út vezetett napjaink okoskészülékéig.

1. Az első mikró története

okoskonyha mikro1

Percey Spencer amerikai fizikus éppen a Raytheon nevű cég egyik radarállomásának kiépítésén munkálkodott, amikor észrevette, hogy a táskájában lévő csokoládé olvadásnak indult. Körbekérdezte a munkatársait, akik hasonló jelenségekről számoltak be. A fizikus utánajárt a dolgoknak, és hamarosan kiderült: a radar által kibocsátott mikrohullámú sugarak voltak felelősek az ételek felmelegedéséért.

Innentől kezdve pedig egyik kísérlet jött a másik után: elsőként kukoricát pattogtattak, majd tojást akartak sütni, ez azonban felrobbant a mikrohullámok hatására. A Raytheon annyira megörült a felfedezésnek, hogy neki is láttak az első mikrohullámú sütő kifejlesztésének, amit 1946-ban szabadalmaztattak. A készülék közel kétméteres és több mint háromszáz kilós volt.

2. A '60-as '70-es évek amerikai tömegterméke

okoskonyha mikro2

Kereskedelmi forgalomba csak közel tíz évvel később kerültek az első darabok, amelyek rendkívül borsos áron, háromezer dollárért keltek el. Újabb egy évtizedet kellett várni az első, mindenki számára hozzáférhető gépekre, amelyeket az Amana dobott piacra. Az 1970-es évek közepére a mikrók ára rohamosan csökkenni kezdett, így egyre több háztartás engedhette meg magának, hogy beszerezzen egyet.

3. A mai okoseszközök

okoskonyha mikro3

Mára a mindennapjaink szerves részéé váltak a mikrohullámú sütők, ráadásul nemcsak az ételek melegítésére használjuk, hanem komplett fogásokat is elkészíthetünk bennük. A megfelelő kiegészítőket használva tökéletes grillcsirke vagy éppen párolt zöldség emelhető ki néhány perc alatt az eszközből. A legintelligensebb darabok, azon túl, hogy számos funkciót ellátnak, még internetes csatlakozással, Wi-Fi vezérlővel is rendelkeznek. Ha pedig van net, akkor letölthető hozzájuk egy okostelefonos alkalmazás is, amely a rendelkezésünkre álló élelmiszerek felhasználásával segít kiválasztani a legfinomabb receptet, hogy aztán megfelelő elkészítési módot ajánljon, majd üzenetet küldjön, ha elkészült az ételünk. 

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.