© 2023 Foodyny.

Szendvics van, volt és lesz is, hiszen az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, ami csak létezik. Mégis annyiféleképpen készíthető, hogy a variációk tárháza végtelen. Ha azonban melegszendvicsre vágyunk, szükségünk van valamiféle masinára, amelyben elkészíthetjük. A mai darabok ultramodernnek számítanak az első gépekhez képest.

1. Tűz fölött használatos változatok

A kezdetleges szendvicskészítők rendkívül egyszerű eszközök voltak. Gyakorlatilag két négyzet alakú, öntöttvas darabból álltak, ezek közé betehették a szendókat, hogy aztán a két vasat egy fogantyú segítségével összeszorítsák, és szén vagy nyílt tűz fölött tartva elkészítsék ételüket. A láng kicsit megperzselte a kenyeret, miközben felolvasztotta a sajtot a szendvicsben. Egyes információk szerint az ilyen kezdetleges kenyérsütőket még a XX. századi Ausztráliában és Dél-Afrikában is használták, mivel ez volt az ételkészítés legegyszerűbb módja a szabadban.

szendo1

 

2. Az első elektromos változatok

Valamikor a XX. század elején készültek el az első elektromos szendvicssütők, amelyek tulajdonképpen a kenyérpirító némiképp átalakított változatai voltak. Gyakorlatilag ugyanazok az eszközök voltak, ugyanazokkal a fűtőberendezésekkel, csak egy kicsit más szerkezettel. A tetejét hőálló anyaggal borították, így a hő bent maradt az eszközben tökéletesre sütve a szendvicseket.

szendo2

 

3. Breville csodamasinája

Az igazi áttörést Breville hozta 1974-ben, piacra dobva az első, úgynevezett Snack and Sandwich kenyérpirítóját. Ez volt az első olyan eszköz, amely átlósan kettévágta a szendvicset és lezárta az oldalait is. A konyhai kisgép olyan népszerűvé vált, hogy a bevezetés első évében négyszázezer darabot értékesítettek belőle. Azóta szinte minden gyártó lekoppintotta a Breville-féle dizájnt, így ma ugyanolyan, csak jóval modernebb változatokat használunk, mint negyven évvel ezelőtt.

szendo3

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.