© 2023 Foodyny.

Az Olaszliszkán található Kvaszinger pincészetben öt hektáron gazdálkodó család termékeiben megjelenik a Tokaj-Hegyalja esszenciája. A birtok első számú borai, a Sárgamuskotály 2017 és az Alap Furmint 2017. Míg az előbbi a hölgyeket célozza meg, addig utóbbi abszolút férfias bornak számít.

A Kvaszinger pincészet két kiemelkedő bora reduktív tételként saválló tartályokban erjed. A borok nem spontán módon, hanem élesztő segítségével érnek, azonban nem céljuk, hogy déli, egzotikus gyümölcsillatok jelenjenek meg az italokban, éppen ezért olyan élesztőket használnak, amelyek a fajtajelleget emelik ki. A boraik könnyű ivásúak, ezt pedig úgy érik el, hogy egy kevés maradékcukrot hagynak a borban, ami a Sárgamuskotály esetében 6 gramm szintén 6 gramm savtartalomhoz, a Furmint esetében pedig hét aránylik szintén a héthez.

A Sárgamuskotály 2017 egyértelműen női bornak számít parfümösebb jellege miatt, ezért többnyire könnyebb salátákhoz csirke- és halételekhez javasolják. Az Alap Furmint 2017 ezzel szemben szikárabb, karakteresebb, férfiasabb bor, mely malac- és sertéssült mellett is kiválóan megállja a helyét.

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapcsolódó cikkünk: A hét bora: központban a baráti beszélgetések

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.