© 2023 Foodyny.

A borkóstolást egyfajta misztikum lengi körül. Hangulatos pincét képzelünk magunk elé jobbnál jobb borokkal, finom sajtokkal, fingerfoodokkal, szakértő iránymutatásával, hogy aztán órák alatt megismerkedhessünk az igazán különleges nedűk rejtelmeivel. A pincészetek tematikus borkóstolói ilyesmiről szólnak, a profik azonban ezt sokkal kevésbé romantikus módon végzik. Ráadásul ők sokkal több tételt is górcső alá vesznek, így számukra a borkóstolás leginkább a jó borok felkutatásával kapcsolódik össze.

borkostolas1

– Amikor lekóstolunk 36 tételt, azt senki ne úgy képzelje el, hogy le is nyeljük a borokat, hiszen ebben az esetben gyakorlatilag lábra se tudnánk állni – mondja Bajkai Zsolt borszakértő, az Ab Ovo borkereskedés tulajdonosa, aki szerint csakis köpéssel lehet ezt a feladatot abszolválni.

Az igazán profik nem egyszer akár 50-60 tétellel is szembetalálhatják magukat, az orr és a szájüreg pedig rendkívüli igénybevételnek van kitéve ilyenkor.

– Mi ilyen nagyobb volumenű kóstolás esetén nem eszünk két bor között camembert sajtot, vagy egy jó csípős kolbászt, hiába is illene az a bor ízvilágához, mert ezt követően már nem tudnánk folytatni a kóstolást – magyarázza, majd hozzáteszi: szintén kerülik a kávézást és a dohányzást még a kóstolást megelőző órákban is, mivel ezek is negatívan befolyásolnák a kóstolás eredményét.

borkostolas2

A szakértő szerint azonban az otthoni borkóstolás is lehet izgalmas és érdekes kihívás a laikusok számára, amennyiben szem előtt tartanak néhány fontos szempontot, és követnek néhány hasznos tanácsot.

– Szemrevételezünk, illatolunk és kóstolunk – húzza alá Bajkai Zsolt, aki szerint mindenképpen érdemes amatőrként is végigmenni ezen a rituálén. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a bor kitöltésekor ügyeljünk arra, hogy ne másfél decit töltsünk egy vizespohárba, hanem adjuk meg a módját az eseménynek: egy öblösebb pohárba nagyjából fél deci nedű kerüljön.

Azt javasolja, tegyünk egy fehér papírlapot a kitöltött bor mögé, így meg tudjuk állapítani a bor színét például a fehérborok esetében a halvány szalmasárgától egészen a sötét aranyig, de igaz ez a vörösborok és rosék esetén is, amikor a pink, vagy a kettévágott eper különböző árnyalataival találkozhatunk.
Utána jön az illatolás.

borkostolas3

– Érdemes mindenképpen bepörgetni a bort. Ha valakinek nincs meg ehhez a rutinja, akkor tegye le az asztalra a poharat, fogja meg a két ujjával a szárát, és az asztalon pörgesse meg – hangsúlyozza az Ab Ovo vezetője.

A folyamat során értékes illatanyagok szabadulnak fel, melyeket ezt követően megpróbálhatunk szelektálni. Eleinte az is elég, ha annyit mondunk, hogy gyümölcsös vagy ásványos, esetleg virágillatot vagy, mondjuk lóistállóra emlékeztető aromákat érzünk.

borkostolas4

A kóstolási sorrend egyezzen meg azzal, ahogy egy borvacsora felépül: fehér, rozé, vörös és végül édes bort kóstoljunk. A szakértő szerint azonban érdekes tapasztalás lehet az is, ha valaki illatos fajtákból választva egy Irsai Olivért, egy Cserszegit és egy Sauvignon Blanc-t próbál meg összehasonlítani, vagy három Caberne-t, esetleg három Merlot-t különböző régiókból. Haladóknak kimondott kuriózum a vertikális kóstolás, egy adott borász, adott borának, 4-5-6 évjáratát összekóstolni. És ne feledjük: az, hogy ki mennyit érez, mennyire kifinomult az ízlelése, a szaglása, az adottság kérdése, amit egy bizonyos pontig lehet, sőt érdemes is fejleszteni.

ESZTER, Bajkai Zsolt

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapacsolódó cikkünk: Így tárolja otthon a bort, ha nincs borhűtője!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.