© 2023 Foodyny.

A dekantálás kifejezést sokan ismerik, ám kevesen tudják, mit takar, még kevesebben tudják, miként kell a technikát alkalmazni. Borszakértő segítségével tesszük tisztába a kérdést!

A dekantálás a bor áttöltése egy szélesebb aljú, hosszú nyakú üvegtálba. A tevékenység célja kettős, egyrészt így lehet leválasztani a bort az üledékről, vagyis az esetleges borkő az edény alján marad. Másrészt levegőztetésre is alkalmazzák, melynek során a bor gyönyörűen szét tud terülni az edényben, és mivel nagyobb területen találkozik oxigénnel, jobban megnyílik, és nő az élvezeti értéke.

Egy egyszerű példával élve, ha kinyitunk egy 2011-es Cabernet Sauvignon-t Villányból, és azt a kitöltés után azonnal fogyasztjuk, a bor tudásához képest csak 50-60 százalékot tapasztalhatunk, míg egy óra dekantálás után ez felmehet 65 százalékra, további két óra elteltével 75 százalékra, négy-öt órát követően pedig megmutatja mindazt a csodát, ami valójában benne van.

vörösbor2

Bizonyos borok esetében a dekantálás ideje akár a 24 órát is meghaladhatja, érdemes azonban odafigyelnünk a lezajló folyamatokra és az aromák felszabadulásának alakulására, ugyanis egy pont után már mindez negatív irányba, az oxidáció felé fordul. Testes, régi borok esetében a dekantálással összekötött kóstolás akár három-négy napig is eltarthat. Kóstoljuk meg kitöltve, majd néhány óra elteltével ismét fogyasszunk belőle egy deciliternyit. Ízleljük ilyen módon további két-három napig, és figyeljük meg, hogy a 72 óra alatt milyen tulajdonságai jönnek elő a bornak.

Dekantálni elsősorban az idősebb vörösborokat szokás, de gyakran alkalmazzák ezt a technikát vulkanikus termőhelyről származó, hordóban érlelt fehérborok, így tokaj-hegyaljai, somlói, badacsonyi borok esetében is.

 

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

pcsolódó cikkünk: Így tárolja otthon a bort, ha nincs borhűtője!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.