© 2022 Foodyny.

A fokhagyma-szeletelés nemcsak gyakorlati, hanem tudományos oldalról is megközelíthető, ekkor a kémia és a technika kerül a középpontba. A Finedininglovers című internetes oldal ebből a szempontból is górcső alá vette ezt az alapélelmiszert, és összegyűjtötte, miként és miért érdemes felaprítani ahhoz, hogy a maximális ízt kapjuk eredményként.

fokhagyma1

A fokhagyma sok étel alapvető összetevője. Tudományos szempontból nézve az amaryllidaceae családjába tartozik, s mivel ide tartozik a hagyma is, így kémiai és gasztronómiai jellemzőik is nagyban hasonlítanak.

Bizonyos fokhagymák belsejében találkozhatunk a csírával, ami a magának a gerezdnek a legfiatalabb része. Ez a szegfűszeg formájú csíra esszenciálisan tartalmazza mindazt, amit egy fokhagymának tartalmaznia kell, és itt a legkoncentráltabb az íze is. A fokhagyma külső része az idő múlásával veszít az aromájából. Tehát ha úgy érezzük, hogy a fokhagyma illata és íze túl erős, a csírák eltávolítását követően használjuk csak fel.

fokhagyma2

A szakértők szerint a fokhagyma illata valójában a szeletelés okozta reakciótól függ. Amikor fokhagymát szeleteljük, aminosavakat szabadítunk fel, amelyek kénben gazdagok. Ez pedig reakcióba lép egy úgynevezett alliináz nevű enzimmel, létrehozva azt az anyagot, amely a fokhagyma valódi ízéért és illatáért felelős. Ez az allicin.

A hozzáértők arra a következtetésre jutottak, hogy minél több részbe vágunk egy fokhagymagerezdet, annál hevesebb reakció keletkezik, így egyre több illatanyag és aroma keletkezik. A reakció ráadásul nem ér véget a szeleteléskor, hanem azt követően is folytatódik, így minél több szeletet vágunk, és minél többet várunk a szeletelt fokhagymára, annál erősebb lesz annak illata és az íze.

fokhagyma3

Éppen ezért ha nem akarunk túlzottan intenzív fokhagymaízt az ételünkbe, akkor járunk a legjobban, ha kettévágjuk a gerezdet, és úgy tesszük az ételünkbe.

Amennyiben ki akarjuk domborítani a fogásban az ízvilágát, vágjuk olyan apróra, amennyire csak tudjuk, és felhasználás előtt várjunk nagyjából tíz percet, hogy a kémiai reakciók igazán hevessé váljanak.

Kapcsolódó cikkünk: Okosháziasszony: Öt ok, amiért mindig legyen otthon szódabikarbónája

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.