© 2023 Foodyny.

Annak ellenére, hogy igazi klasszikus étel, egyszerűen nem tud kimenni a divatból, hála érte Gundel Károlynak és a legenda szerint Márai Sándor feleségének, Lolának. Úgy tudni ugyanis, hogy a magyar vendéglátás ikonikus alakja tőle kapta a receptet, amely alapján elkészítette a fogást, és el is nevezte Márai-palacsintának. A kommunizmus ideje alatt persze sok minden megváltozott: Márai emigrált, a desszert pedig új nevet kapott, felvette a legendás Gundel nevet.

Litauszki Zsoltot, a Gundel étterem Executive Chefjét kérdeztük a fogás töretlen népszerűségéről, az elkészítési módról és a klasszikus fogás tiszteletéről.

Mit gondol, a Gundel-palacsinta miért ilyen töretlenül népszerű évtizedek óta?

– A Gundel palacsintában olyan alapanyagok vannak, amelyeket szinte mindenki kedvel: csokoládé, édes diókrém, illetve a legtöbb ember szereti a palacsintát. Biztos vagyok abban, hogy népszerűségét a történetének és a nagyszerű marketingnek is köszönheti.

Ön szerint milyen a jó Gundel-palacsinta?

– Számomra az alapanyagok minősége az első, ami itt is meghatározó, igazán finom Gundel-palacsintát jó minőségű dióval és csokoládéval tudunk készíteni. A magyar emberek elsősorban az ünnepek alatt fogyasztanak diós ételeket, gondolok itt a bejglire például, és így a dióval készülő Gundel-palacsinta az egyszerű hétköznapokba is ünnepi hangulatot varázsol.

gundelpalacsinta1

Érdemes valamilyen módon újragondolni, vagy klasszikusként a hagyományos változatban készítik és tálalják a vendégeknek?

– Mi a hagyományos elkészítés mellett döntöttünk, azt gondoljuk, hogy bár a Gundel több szempontból is megújul, tiszteljük a hagyományokat, és jelen pillanatban nem szeretnénk újragondolni a megszokott Gundel palacsintát. A tálaláson változtattunk, egy kicsit elegánsabban kerül ma tányérra nálunk.

Kapcsolódó cikkünk: Csurgatott tojáslevest kínál a Balaton leghíresebb étterme

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.