© 2023 Foodyny.

Hunyjuk be egy percre a szemünket, és repüljünk vissza gyerekkorunkba! Képzeljük magunkat egy kórterembe, mert éppen kiszedték a mandulánkat. Elesettek vagyunk és védtelenek. Szívünk szerint kiszaladnánk a világból, vagy legalábbis szorosan odabújnánk az édesanyánkhoz, kérve, hogy azonnal gyógyítson meg bennünket. És akkor belép az ajtón a nagyi, egy nagy doboznyi jéghideg madártejjel, ami egy csapásra feledteti velünk minden bajunkat.

madartej

Klasszikus francia desszert - Fotó: commons wikimedia - Juhan Harm

A madártej olyan klasszikus retro desszert, melyhez mindenkinek fűződik egy kedves, édesanyához vagy nagymamához kapcsolódó története. Nem csoda, hogy népszerűsége évtizedek óta töretlen: egyetlen kanálnyi elég belőle ahhoz , hogy felszakadjanak belőlünk a régi emlékek, és újra gyereknek érezzük magunkat.

A madártej kifejezés egy kitalált fordítás a francia eredetű, Ile flottante, vagyis úszó sziget nevű desszertre. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy a lehető legegyszerűbb alapanyagok felhasználásával készül, hiszen tojáson, tejen és cukron kívül semmi más nem szükséges hozzá. A tökéletes tojáshab és az isteni angol krém kombinációja mindenkit rabul ejt. Érdemes gyakran készíteni, kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

madartej2

Deluxe változat - Fotó: commons wikimedia - Juhan Harm

Hozzávalók négy adaghoz:
- 4 tojás
- fél liter tej
- cukor

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjunk hozzá két evőkanálnyi cukrot. A tejet egy lábasban kezdjük el melegíteni, ha felforrt, tegyük bele a formázott tojáshab-galuskákat. A tojáshab mindkét oldalát nagyjából két-két percig főzzük, majd kiszedjük egy tálba. A tejhez habarjuk hozzá a tojássárgáját, egy evőkanál cukrot, és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni. Adagoljuk tányérokba, helyezzük rá a tojáshabokat. Azonnal mehet a hűtőbe körülbelül két órát pihenni. Hidegen fogyasszuk!

Kapcsolódó cikkünk: A gulyásleves a sztárséf szerint is csak házi csipetkével az igazi

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.