© 2022 Foodyny.

A vadrizs különleges alapanyagnak számít a gasztronómia világában. Az Észak-Amerikából származó élelmiszer tökéletesen illik salátákba, levesekbe, de gyakran használják desszert készítéséhez is. Főzése nem a hagyományos módon zajlik.

vadrizs1

A vadrizs a Kanada és az Egyesült Államok között fekvő Nagy-tavak vidékéről származik, de termesztése már átterjedt Kaliforniára és Texasra is. Az alapanyag elkészítése a hagyományos fehér rizzsel ellentétben sokkal hosszabb ideig tart: tovább kell főzni és alaposabban meg kell tisztítani. Míg az fehér rizs nagyjából 20 perc alatt tökéletesre fő, addig a vadrizs minimum 45 percig rotyog a tűzön.

A vadrizs tisztításának legjobb módja, ha egy tálba öntjük, és hideg csapvíz alatt alaposan leöblítjük. Hagyjuk, hogy a rizst pár percig ellepje a víz, mivel oda nem illő törmelékdarabkák jöhetnek a felszínre. Ezeket válogassuk ki, majd öblítsük át a rizst még egyszer. Egy csésze vadrizs elkészítéséhez három csészényi víz szükséges. Tálalás előtt érdemes egy villával átforgatni, hogy az esetleg összetapadó szemek széteshessenek.

vadrizs2

Használjuk levesbetétnek, köretnek, dúsítsuk vele friss salátánkat vagy készítsünk vele fűszeres, csípős, gombás "rizses húst".

Kapcsolódó cikkünk: Okosháziasszony: Így fő tökéletesre a köret

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.