© 2023 Foodyny.

Grenadírmars, gránátos kocka – nevezhetjük bárhogy, a krumplis tésztát mi magyarok legalább annyira szeretjük, mint a tojásos nokedlit. Pedig sehol a világon nem ismerik ezt a két ételt, sőt, rendszerint nem is párosítják például a tésztát a krumplival. Így hát egyedül mi tudjuk értékelni egy fárasztó munkanap után hazaesve a csemegeuborkával tálalt grenadírmarsot.

krumplisteszta

Van, aki szerint az étel sváb eredetű, mások a pásztorokhoz kötik, akik a nyájat őrizve a szabad ég alatt, bográcsban készítettek egy paprikás, vöröshagymás alapot, amiben aztán megfőzték a burgonyát és a tésztát is.

Magyar Elek gasztronómus azonban egészen konkrét magyarázattal szolgált az 1930-as években megjelent könyvében, Az Ínyesmester ezer új receptje című kötetben. Ő azt állította, hogy a gránátos kocka eredete az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető. Ekkoriban ugyanis a gránátosoknak nevezett katonák legtöbbször főzeléket és tésztát tudtak enni. A legolcsóbb alapanyagokat, így a burgonyát és a tésztát használták, a kettő ötvözéséből született meg a gránátos kocka, vagyis hétköznapi néven a krumplis tészta.

Az étel elkészítése amúgy roppant egyszerű. Felaprítunk és olajon megdinsztelünk egy fej vöröshagymát, pirospaprikával meghintjük, majd hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük a burgonyát, közben egy másik lábasban megfőzzük a tésztát is. A megpuhult burgonyát krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk és összerottyantjuk vele a leszűrt tésztát is. Csemegeuborkával tálaljuk.

Fotó: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Kapcsolódó cikkünk: Az a csodálatos madártej

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.