© 2023 Foodyny.

Az Instagramon Fox Meets Bear néven futó minnesotai blogger, Johnna Holmgren 130 ezres követőtáborral rendelkezik, rajongói pedig szívesen olvassák bejegyzéseit táplálkozásról, anyaságról és organikus ételekről. Ezért döntött úgy nemrégiben, hogy legjobb receptjeit egy szakácskönyvben foglalja össze, amely néhány hónappal ezelőtt meg is jelent Forager's Kitchen néven.

A sikertörténetnek induló sztoriba azonban hiba csúszott: olvasók és szakértők szedték ízekre a kötetet, és csakhamar kiderült, súlyos betegségeket okozhat Johnna néhány receptje. Alapvető hibákat követett el ugyanis a receptek írásakor, például nyersen használta fel a kucsmagombát és a maga gyűjtötte makkot. Ezek hányást, hasmenést is okozhatnak, szélsőséges esetben pedig akár kiszáradáshoz is vezethetnek.

A kötetet kiadó vállalat, a Crown Publishing azonnal lépett, visszavonta a szakácskönyvet a polcokról.

Kiss Imola dietetikus, táplálkozási szakértő a Foodyny megkeresésére elmondta: hatalmas felelősségük van a bloggereknek abban, hogy mit terjesztenek követőik számára.

– Szerencse, hogy nem történt komolyabb probléma, ugyanis a kucsmagomba könnyedén összetéveszthető más, mérgező gombafajokkal, így semmiképpen sem szabad arra bíztatni senkit, hogy szakszerű bevizsgáltatás nélkül használja fel a maga által gyűjtött gombákat.

Fontos, hogy az interneten válogassuk meg, kiket követünk, mert lehet, hogy több százezres követőbázissal rendelkezik egy influenszer, mégis olyan alapvető hiányosságai vannak, amelyek megkérdőjelezhetik a hitelességét.

– Napjainkban így is komoly kihívást jelentenek a kamuoldalak, az álhírek és a magukat szakértőknek tartó, táplálkozási tanácsokat osztó kuruzslók. Ez utóbbiak rendkívül kártékonyak, szélsőséges esetben akár fényevésre is buzdíthatnak. Ez persze már egy másik véglet, ám az eredményt nézve ugyanaz, mintha a nyers kucsmagombaevést népszerűsítenék. Tragédiához vezethet mindkettő.

Kapcsolódó cikkünk: Így kerülje el az ételmérgezést a legnagyobb hőségben is

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.