© 2023 Foodyny.

A töltött paprika a lecsóval együtt igazi klasszikus. Annyira népszerű, hogy még fesztivállal is tisztelegnek előtte.

toltottpaprika

Úgy tudni, az étel török eredetű, és a hódoltság idején terjedt el hazánkban. Az első írásos receptjét a Valódi magyar szakácskönyvben jegyezték le még 1892-ben, és annyira népszerűvé vált, hogy az egész országban előszeretettel fogyasztották és fogyasztjuk ma is. Van, aki csak a húsgombócot, más a paprikát is élvezettel eszi, megint mások arra esküsznek, hogy az egytálétel hidegen a legjobb.

Ahogy a töltött káposzta, úgy a töltött paprika készítése is némiképp eltér régiónként, sőt, akár családonként is. Ami biztos, hogy az eredeti recept szerint a paradicsommártás rántással készül, fűszerezésként pedig sót és cukrot ajánlanak. A húsgombócba is csupán rizs, só és bors kerül.

És hogy mi, a Foodynynél hogy készítjük?

A paradicsommártásba mindenképpen teszünk friss zellerzöldet, a nagyjából másfél liter paradicsomlébe egy kevés cukrot és pici sót is szórunk. A húsgombócokba kerül rizs, egy tojás, egy teáskanálnyi pirospaprika, só és bors is.

Első lépésként kicsumázzuk a tölteni való paprikákat, eltávolítjuk a magokat. A darált húst fűszerezzük, hozzáadjuk a rizst, ráütjük a tojást és kézzel jól összegyúrjuk a masszát, amit aztán a paprikába félig beletöltünk. A maradék masszából húsgombócokat formálunk.

Egy lábasba beleöntjük a paradicsomlevet, beleteszünk egy-két szál zellerzöldet, sózzuk, cukrozzuk ízlésünk szerint, beletesszük a megtöltött paprikákat és a formás gombócokat is. Alacsonyabb lángon nagyjából 45 percig főzzük.

Kapcsolódó cikkünk: Csurgatott tojáslevest kínál a Balaton leghíresebb étterme

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.