© 2023 Foodyny.

Hallott már valaha a noniról? Ha nem, akkor most garantáltan meg fogja jegyezni a nevét ennek a fura gyümölcsnek.

noni1

Az ausztrál gyökerekkel rendelkező, de ma már inkább a Polinéz szigetvilágban honos növény elsődleges termőterülete Hawaii. A meglehetősen szokatlan kinézetű gyümölcs külseje olyan, mintha szemölcsök nőnének rajta, a Twitter népe szerint azonban inkább úgy fest, mintha a noninak szemei lennének - de ennél durvább hasonlatokat is olvashatunk. A színét az érettsége szerint váltogatja, kezdve az élénkzöldtől egészen a fáradt szürkéig vagy a koszos fehérig.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha felbontjuk a gyümölcsöt, ugyanis állítólag egészen furcsa, bűzös szagot áraszt, így jobban járunk, ha fél kézzel tartjuk a nonit, a másikkal pedig befogjuk az orrunkat. Az állaga kissé hasonlít a szőlő kocsonyás húsára.

noni2

Annak ellenére, hogy meglehetősen rossz a gyümölcs megítélése, a fogyasztása egyesek szerint pozitívan hat az egészségre. Több fórum is hirdeti, hogy kiválóan alkalmas a cukorbetegség és az ízületi gyulladások kezelésére, de felmerült az is, hogy bizonyos daganatos megbetegedések esetében is javulás érhető el vele. Erre azonban semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Sőt, az Egyesült Államok élelmiszeripari és gyógyszeripari hatósága kifejezetten figyelmeztette azokat a cégeket, amelyek nonit tartalmazó készítményeket forgalmaznak, hogy ne hirdessék termékeiket gyógyító vagy egészséget támogató hatású szerként.

Fotó: Eternally Herbal

Kapcsolódó cikkünk: A világ legundorítóbb ételei – újabb válogatás - 18 éven felülieknek!

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.