© 2022 Foodyny.

Annak ellenére, hogy a tojások akár harminc napig is fogyaszthatók, természetesen mindenki a lehető legfrissebbet szeretné megvásárolni. Ez azonban lutri akkor, ha nem megbízható őstermelőtől szerezzük be a sütéshez, főzéshez használatos tojásainkat. Van azonban egy módszer, amivel feltörés nélkül tesztelhetjük a tojás minőségét.

tojas vizben

A legtöbb élelmiszerről ránézésre meg tudjuk állapítani, hogy milyen a minősége. A gyümölcsök és a zöldségek esetében a barna foltok árulkodnak, a húsok elszíneződnek, de a tojás ugyanúgy néz ki akkor is, ha aznap szedték fel a tyúkólból, és akkor is, ha már hetek óta az üzletek polcain áll. Vásárlást követően azonban otthon könnyedén tesztelhetjük, hogy a választásunk friss tojásra esett-e. Ehhez pedig még arra sincsen szükség, hogy akár csak egyet is feltörjünk.

Fogjunk egy nagyméretű vizespoharat, töltsük meg hideg vízzel, és helyezzünk bele egy tojást. Amennyiben lesüllyed a pohár aljára, a tojás frissnek számít, ha a közepén marad régebbi. Amennyiben felemelkedik a víz felszínére, jobban járunk, ha nem fogyasztjuk el.

Kapcsolódó cikkünk: Így lesz szemet gyönyörködtető egy tükörtojás

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.