© 2023 Foodyny.

Elkezdődött az idei tanév, és a gyerekek máris találkozhattak az iskolai menzán a magyar gasztrotörténelem legnépszerűbb ételével, a paradicsomlevessel, szigorúan betűtésztával.

A fogást általános ujjongás szokta fogadni, ugyanis valamilyen különleges oknál fogva nincs az országban olyan közétkeztető, amely ezt ne tudná jól elkészíteni. Olyan ez, mint a teapor, amit csak vízzel kell összekeverni, meg a tejbegríz kakaóval – elronthatatlan. Azonban ha otthon készítjük, a legnagyobb igyekezet mellett sem lesz pontosan olyan, mint amit a suliban kanalaztunk. Ez pedig éppen olyan, mint a spenót és a tökfőzelék esete – otthon hamarabb landol a plafonon, mint a gyerek gyomrában.

parileves

Fotó: nemkacsa

Ha mégis fel akarjuk venni a kesztyűt a konyhás nénikkel, és be akarjuk bizonyítani a csemetének, hogy mi is képesek vagyunk olyan paradicsomlevest készíteni, amely után a legkifinomultabb ízlésű hétéves is megnyalja mind a tíz ujját, akkor így lássunk neki:

Egy kis olaj és két-három evőkanál liszt segítségével készítsünk rántást, öntsünk rá egy nagy üveg paradicsomlevet, majd a paradicsomos üveg felének megfelelő vízzel higítsuk fel. Mehet bele egy csipet só, nagyjából három evőkanálnyi cukor és egy szál zeller. Hagyjuk, hogy felforrjon a leves, majd vegyük ki a zellert belőle, így nem lesz túlságosan intenzív az íze, mégis érezhető lesz. Adjuk hozzá a betűtésztát és a szokásosnál főzzük egy kicsit tovább. A brutál puha betűtésztától lesz meg ugyanis a klasszikus menzás paradicsomleves ízélmény.

Kapcsolódó cikkünk: A gulyásleves a sztárséf szerint is csak házi csipetkével az igazi

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.