© 2020 Foodyny.
 

Míg a zöldségek esetében a lila káposztának, a brokkolinak és az édesburgonyának jött el a szezonja, addig a gyümölcsök között most az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő a nyerő. S hogy mi a közös ezekben a gyümölcsökben azon túl, hogy tele van velük a piac? Az, hogy isteni lekvárt lehet belőlük készíteni.

A birsalma meglehetősen savanykás gyümölcs, nem csoda, hogy rengeteg cukorral felfőzve elsősorban birsalmasajtként szokott újjászületni. Kevesen tudják talán, hogy rendkívül finom lekvárt is készíthetünk belőle, egy kevés citromlével és vaníliarúddal ízesítve pedig egészen különleges aromájú lesz.

A fügelekvárt érdemes a főzés során átpasszírozni, hogy a gyümölcs apró magjai ne kerüljenek bele a jambe, ha azonban nem zavarnak bennünket a magok, ezt a lépést ki is hagyhatjuk. A lekvárt a tél folyamán kenyérre kenve, de süteményekbe töltve is fogyaszthatjuk, sőt, bizonyos sültek mellé tálalva igazán különleges ízvilágot tud nyújtani.

fugelekvar

Bár szőlőből többnyire bor készül, néhány fürtöt elmenthetünk abból a célból is, hogy különleges lekvárt készítsünk belőle. A fügéhez hasonlóan mindenképpen szükséges átpasszírozni, hiszen a magokon túl a viszonylag vastag héjától is meg kell szabadulnunk ahhoz, hogy tökéletes jamet tudjunk készíteni. Ha reszelünk bele egy kevés gyömbért, igazán pikáns lesz a végeredmény.

Kapcsolódó cikkünk: Az alapanyag, amitől minden lekvár percek alatt elkészül

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.