A retróételről sokak számára azonnal a menzás ételek, azon belül is a tejbegríz jut az eszükbe. Nem véletlenül, hiszen a paradicsomleves mellett, talán ez volt az egyetlen olyan étel, amit bárhol tökéletesen tudtak elkészíteni, minden óvodában és iskolában, így néha még most is megkívánjuk.
A tejbegrízt megízlelve feltörnek belőlünk gyerekkorunk emlékei, ahogy az általános iskolai asztalnál ülve jóízűen kanalazzuk a finomságot. Persze nem a legdrágább kakaóból készült szórat került a tetejére, hanem a kommersz Aranykakaó és porcukor keveréke, s valószínűleg a tej is jócskán fel volt hígítva vízzel, a végeredmény azonban mindig tökéletes állagú és finom volt.
Van, aki szerint a titok a margarinban rejlik, állítólag azt kevertek a konyhás nénik a tejbegrízbe, hogy krémes legyen. Más szerint a kulcs a grízben van: úgy vélik, hogy már a hideg tejbe beletették, és folyamatos kevergetés mellett sűrítették, a darát pedig szabályosan szétfőzték.
Kapcsolódó cikkünk: Retró konyha: A krumplis tészta mindig jó