© 2023 Foodyny.

Októberben szabályosan ellepik a piacokat a tökfélék. Az egyik Budapest agglomerációjához tartozó vásárcsarnokban jártunk, és nemcsak azt térképeztük fel, hogy mennyibe kerülnek a szezonális zöldségek, hanem a kofákat is kifaggattuk arról, miként készítik el a legszívesebben.

Sütőtök, főzőtök, dísztök, cukkini, patisszon, padlizsán – tele van velük a piac, nincs az a kofa, akinél ne lennének megtalálhatók. János, az egyik stand eladója kérdésünkre elárulja, a szezon kezdetén még igen nyomott áron értékesítik a sütőtököket, később azonban várhatóan emelkedni fog az áruk.

– A termény jelentős részét minden évben meg kell semmisíteni, ugyanis megrohad. Ez az oka annak, hogy januárra akár már a 450-500 forintot is elérheti a sütőtök kilója – monjda.

Ekkor sokszor már olasz importot árulnak, amit sem ők, sem a fogyasztók nem kedvelnek annyira. Felesége elárulja, ő már otthon tesztelte is az idei termést, és igazán jó minőségűnek tűnik.

– Készítettem belőle krémlevest és rétest is – teszi hozzá.

Mivel Mária bolgár gyökerekkel rendelkezik, ő dióval szokta ízesíteni a tökös rétest mák helyett.

– A sütőtököt legyalulom, cukorral és fahéjjal megdinsztelem. Ezután ráhalmozom a rétestésztára, megszórom darált dióval, majd feltekerem, és megsütöm – magyarázza.

Mi is veszünk egy kisebb méretű, másfél kilós sütőtököt, amiért 300 forintot fizetünk, aztán hónunk alá csapva, megígérjük Máriának, hogy ki fogjuk próbálni a tuti receptjét.

piac2

A szomszédos kofánál főzőtököt vásárolunk, amelynek kilója ugyanúgy 199 forint, mint a sütőtök. Misi bácsinak elpanaszolom, hogy a kisfiam mennyire utálja a tökfőzeléket, és hogy szerintem, ha nem tennék ecetet és kaprot bele, és nem tökfőzeléknek nevezném, hanem valami másra keresztelném, elképzelhető, hogy megenné. A rutinos nagypapa a tök mellé néhány jó tanácsot is ad. Azt javasolja, hogy kapor helyett petrezselyemmel és tárkonnyal ízesítsem, és jó sok tejföllel habarjam be. Szerinte így nincs az a gyerek, aki ne tömne magába legalább egy nagy tállal belőle.

– Na jó, Misi bácsi, ezt kipróbálom, de mit mondjak a fiamnak, mit főztem? – szegezem neki a kérdést.

– Szereti a focit? Mert ha igen, mondd meg neki, hogy Cristiano Ronaldo főzeléket. Miért, te nem tudtad, hogy ettől olyan ügyes? – kérdezi nevetve.

Kapcsolódó cikkünk: Elszálltak a zöldségárak a budapesti piacon

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.