© 2023 Foodyny.

A fővárosi piacokon jelenleg nagyságrendileg 1050 és 1500 forint között mozog a sertéscomb kilónkénti ára, míg karajért és lapockáért átlagosan 1300-1500 forintot kérnek el. A Vámház körúti vásárcsarnok egyik hentese azonban arra figyelmeztet: karácsonyra akár az egekbe is szökhet a sertés ára, így érdemes lehet már most nagyobb mennyiséget vásárolni és a fagyasztva tartósítani.

- Jelenleg négyszáz forint körül van az élő sertés kilónkénti felvásárlási ára, az ünnepek közeledtével azonban ez növekedni fog, így a vágóhidak, a nagykereskedők és a viszonteladók is áremelésre kényszerülnek - mutatott rá az egyik, neve elhallgatását kérő vámházkörúti hentes lapunk kérdésére.

A piaci eladó hozzátette: folyamatosan emelkednek a takarmányárak, ráadásul a mezőgazdaságban és a feldolgozásban is jelentős munkaerőhiány van, ezek pedig olyan körülmények, amelyek még inkább felhajthatják a sertés kilónkénti árát.

- Kénytelenek leszünk mi magunk is a fogyasztókra áthárítani a többletköltségeinket, ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy emelnünk kell a mostani árakon - húzta alá a hentes.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben fognak megnövekedni az eladási árak.

- 10 százalékos emelkedéssel mindenképpen számolni kell - mondta, majd hozzátette: azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy akár 30 százalékos drágulás is bekövetkezzen a mostani árakhoz képest karácsonyig.

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.