© 2024 Foodyny.

A Nébih hivatalos tesztoldala, a Szupermenta tesztelte a Magyarországon kapható diákcsemegéket, amelyek a legkedveltebb nassolnivalók közé tartoznak hazánkban. A tizennégy termék tesztelése során azok összetételét, tápanyagtartalmát is vizsgálták, de más szempontokat is figyelembe vettek.

Mint ismert, a diákcsemege olajos magvak és aszalt gyümölcsök keverékéből áll. Míg az előbbiek közül pörkölt földimogyorót, mogyorót, diót, mandulát, kesudiót, paradiót és hántolt tökmagot is tartalmazhatnak, addig az utóbbiakból leggyakrabban csupán mazsola vagy aszalt sárgabarack kerül a termékbe.

A Szupermenta szakemberei első körben a diákcsemegék tápanyagtartalmát vizsgálták. Ezek alapján 100 gramm diákcsemege átlagosan 28,4 g zsírt, 42,1 g szénhidrátot, 6,1 g rostot és 12,6 g fehérjét tartalmazott. Ezekkel az átlagértékekkel számolva az energiatartalom 2030 kJ (487 kcal). "Elmondható tehát, hogy egy diákcsemege magas energiatartalmú élelmiszernek tekinthető" – állapították meg.

diakcsemege2

A termékeket ezen túl mikrobiológiai vizsgálatoknak is alávetették, ebben Salmonella, Escherichia coli baktériumok mellett penészgombát is kerestek, de megnézték azt is, hogy tartalmaznak-e növényvédőszer-maradékokat vagy mikotoxinokat. Tájékoztatásuk szerint a laboratóriumi vizsgálatok során sem Salmonella sem Enterobacter fajok jelenléte nem volt kimutatható a termékekből, és a mikotoxinok mennyisége is minden esetben a kimutatási határ alatt volt. Megnyugtató módon nem volt kimutatható határértéket meghaladó növényvédőszer-maradék sem a vizsgált termékekben.

Apróbb hibákat találtak csak a bevizsgálás során, így az érintett élelmiszeripari vállalkozásokat csupán figyelmeztetésben részesítették például azért, mert a termékösszetevők leírásában nem megfelelően használták a „változó arányban” kifejezést. "Összességében elmondható, hogy a diákcsemegék esetében jelölési problémákon túl más hiányossággal nem találkoztunk. A jelölési hibák miatt tizennégy termékből hét esetében indult hatósági eljárás. Az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, és intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására vonatkozóan" – tették hozzá.

Forrás és további tesztek: http://szupermenta.hu/

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.