A budapesti piacok mostanában, szinte mindig csúcsra járnak. Ha szerencsénk van, a jó minőségű élelmiszerek mellett még akciókba is belefuthatunk.
Egyet sikerült nekünk is kifognunk az egyik fővárosi piacon, ahol az oldalas kilóját 1250 forintért adták. Hozzá vettünk még fél kiló mangalicazsírt 600 forintért és egy szép nagy lilakáposztát is 350 forintért, így brutálisan jó ebédet sikerült készítenünk az egész család számára.
Hozzávalók a párolt lilakáposztához:
A lilakáposztát legyalultuk, besóztuk, és fél órára letakarva hagytuk pihenni, hogy levet eresszen. Amikor az idő letelt, alaposan kinyomkodtuk belőle a nedvességet. Egy edényben egy kevés mangalicazsíron megpirítottunk egy nagy fej apróra vágott lilahagymát. Rádobtuk a lilakáposztát, ízesítettük egy kevés cukorral, köménnyel és ecettel, majd letakarva alacsony lángon nagyjából fél óra alatt puhára pároltuk.
Hozzávalók a sült oldalashoz:
Az oldalast feldaraboljuk a csontok mellett, sózzuk, borsozzuk. Pár gerezd fokhagymát megpucolunk, egy késsel kissé megroppantjuk, hogy az aromái jobban kijöjjenek. Egy tepsibe beledaraboljuk a zsírt, rásorakoztatjuk a húsokat, rádobjuk a fokhagymát, alufóliával letakarjuk, és 210 fokos sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Levesszük az alufóliát a tepsiről, nagyjából 180 fokra állítjuk a sütőt, és további egy óra alatt tökéletesen omlósra sütjük.