© 2022 Foodyny.

Zenemű és egy remek videó készült a Stand étterem konyhájának zajaiból, de mi azt is meg akartuk hallani, hogy mik a hangok a konyhán kívül. A fő sommelier-hez és az üzletvezetőhöz fordultunk, hogy első kézből tudjuk meg, miként sikerült a nyitás óta eltelt két hónap.

Szulló Szabina és Széll Tamás 2016 júliusában döntötte el, hogy valami saját vállalkozásba kezd majd a Bocuse d'Or verseny után. Az izgalmas kaland 2017 februárjában indult, amikor Bíró Lajos unszolására csatlakoztak a Hold utcai piacon gyülekező gasztro-forradalmárokhoz, és megnyitották a Stand25 bisztrót. Ekkor az étterem még csak egy távlati tervnek tűnt, de a csapat már formálódott. A Stand társügyvezetője, Csahók Ibolya, Gervai János head sommelier, egy felszolgáló és a főpincér már évek óta együtt dolgoztak.

stand interju 3

„Az, hogy János és a másik két kolléga jelezte, velünk tartanának, nagy támogatást jelentett nekünk. Jó volt tudni, hogy mások is hisznek az elképzelésünkben. Hiszen otthagyni egy bejáratott, ráadásul Michelin-csillagos éttermet valami ismeretlenért, az nem lehet más, mint egy nagyon komoly döntés, és feltétlen bizalom” – emlékszik vissza Ibolya azokra a pozitív érzésekre, amelyek a nyitást megelőző időszakban benne kavarogtak. Persze a tervezgetés periódusát szükségszerűen követi a kivitelezés, amely általában kihívások elé állítja a projektek megálmodóit.

„Nem titok, hogy március végére terveztük az indulást, de végül július 7-én sikerült kinyitnunk, mert szerettük volna, hogy tényleg minden a helyén legyen. Még így is sok mindennek kerestük a helyét, hiszen a terveket sokszor felülírja a gyakorlat és a praktikum" - mondja Ibolya, aki az indulás körüli nagy izgalomban azt sem tudta eldönteni, hogy mikortól éljen a Stand telefonja. Végül 3 nappal a kitűzött nyitás előtt nyomták meg a bekapcsoló gombot a telefonon, amely nemsokára meg is csörrent, és érkeztek a foglalások.

A telefon túloldalán pedig szinte mindig magyarul szólalnak meg. Ibolya elmondása szerint a vendégek 95% magyar volt eddig, ez pedig bíztató, hiszen azt mutatja, hogy van hazai érdeklődés a minőségi gasztronómia iránt, és már nem csak a turistákon múlik egy pesti hely sikere. „Főleg magyar ételeket, magyar anyagokból készít a konyha, ezért sok Kárpát-medencei szőlőfajtából készült bort tartunk, de kell a jó nemzetközi választék is, mert a külföldi vendégek ezt látván fogadják bizalommal, ha inkább egy a magyar tételt ajánlunk" – magyarázza a borválaszték megalkotását a fő sommelier. Bármelyik kontinens gasztronómiai elitjében megragadna a Stand, amely így is, vagy éppen ennek tudatában igyekszik ízig-vérig magyar (is) lenni. Az, hogy a napnak minden szakaszában szól magyar zene az direkt cél volt az alapítók részéről: „Tudjuk, hogy kicsit megosztó, de fontosnak éreztük, hogy a zeneszolgáltató cég magyar zenei csomagot is adjon. Pár számot kivettünk a nyitás után, de a mai napig szól Halott pénz, Wellhello, Rúzsa Magdi és Ákos is – mondja büszkén Ibolya. – Minél több magyar elemet szerettünk volna a dizájban is megjelentetni. A vizes poharunkat például csak nekünk készíti az Ajka Kristály és a Jeneses József által készített steak késünk is egyedi hazai termék."

Stand interju 1

A berendezéshez nem sikerült megfelelő határidőn belül szállító magyar gyártót találni, de ez nem a Stand hibája. Nem is tudjuk, hogy van-e neki olyan. Nem is keressük, mert az ajtón belépve, mintha családi ebédre vagy egy közeli baráthoz érkeznénk vendégségbe. A séf itt sokkal többször jön ki a vendégekhez, mert amúgy is olyan mintha egy nagyon ízlésesen berendezett, amerikai konyhás lakásban lennénk. „Az elején furcsa volt, hogy a korábbi színpadias viselkedés, amit a vendégek és mi is megszoktunk a fine dining világában, itt nem volt elvárás – mondja János. – nem kell karót nyelten mozogni azért, mert a legjobb éttermet szeretnénk vinni. Az ember életében, egész napjában van elég feszültség, vacsorázni kikapcsolódni jönnek az emberek, fő, hogy kényelmesen érezzék magukat.

Aki kipróbálná ezt a barátias, mégis perfekcionista légkört, az bátran foglaljon asztalt, nem kell majd befeszülni. Aki pedig csak bepillantana, az nézze, de még inkább hallgassa meg a videót, amelyet Gál Kristóf zeneszerző és Terei Miklós rendező-operatőr komponált a Stand hangjaiból.

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.