© 2024 Foodyny.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tesztjében – a Szupermenta program keretében – a flakonos majonézeket vizsgálta. Két termék tartósítószer-tartalma meghaladta az előírt határértéket, így azok a teszten azonnal megbuktak, a gyártókat pedig megbírságolták.

majonez1

A Nébih, szokásához híven, érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatot is végzett a hazai kereskedelmi forgalomban lévő majonézek esetében is. A termékek mindegyike átment a vizsgán a nedvesség-, a zsír-, az erukasav tartalom, a növényiolaj-összetétel, a szorbinsav tartósítószer, az EDTA antioxidáns tartalom, a pH, a PAH szennyezőanyagok és a kéndioxid-tartalom tekintetében. Két esetben azonban a tartósítószer határérték feletti jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői összesen 300 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A Topeco és a Lomee majonéz ezért az érzékszervi, kedveltségi vizsgálatból ki is került.

A független tesztelők az egyes majonézek esetében a külső megjelenés mellett a színt, az illatot és az ízt is értékelték. Alapvető elvárás volt, hogy a majonéz krémszerűen sűrű, levegős, habos, ugyanakkor homogén és sima felületű legyen. A színének fényesnek, egységesen krémszerűnek, de halványsárgának kellett lennie. Az illatát tekintve követelmény volt, hogy enyhén savanykás, ecetes aromájú legyen mellékszagoktól mentesen. Az íz esetében a tesztelők a savanykás és az édes íz harmóniáját, a krémes szájízt, az idegen és mellékízektől való mentességet keresték.

A szempontok alapján összesített rangsorban az első helyen az Univer Majonéz végzett, a második, illetve harmadik helyen azonban meglepetésre két saját márkás termék, a Penny Majonéz és a Reál Majonéz végzett.

Forrás: http://szupermenta.hu/majonezeket-teszteltunk/

Kapcsolódó cikkünk: Diákcsemege teszt

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.